Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Deze lichaamsdelen verbranden het snelst

Deze lichaamsdelen verbranden het snelst

Deze lichaamsdelen verbranden het snelst

We weten heus dat we ons goed moeten insmeren, maar soms komen we na een dagje strand toch nog thuis met rode, verbrande plekken. Déze plekken verdienen net wat meer aandacht.

Dermatologen en dokters geven advies.

“Het meeste onbeschermd contact met de zon gebeurt in het dagelijks leven. Die korte momenten dat we zonder zonnecrème rondlopen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de schade door de zon die we oplopen in ons leven. Misschien zelfs meer dan dagen dat we op het strand liggen – wanneer we er wél aan denken om uitgebreid te smeren,” legt biochemicus Karmin Hermoni uit. De plekken die het snelst verbranden zijn dan ook de borst en schouders, vertelt dermatoloog Jennifer A. Stein. “In de zomer dragen vrouwen tops met blote schouders en bikini’s, waarmee ze schouders en borst makkelijker blootstellen aan de zon. De dunne huid op je borst is vergelijkbaar met die van je gezicht, waardoor ze snel beschadigd raakt. Het is één van de grootste oorzaken van rimpels op je borst als je ouder wordt. De zon schijnt er recht op, en het maakt de huid dunner.”

Naast dat een verbranden huid vervelend is, is er nog een groot risico bij deze lichaamsdelen. “Via lichaamsdelen die vaak aan zon worden blootgesteld – zoals de nek en het hoofd – ontstaat het vaakst kanker,” legt Orit Markowitz uit, assistent-professor dermatologie. “Andere typische plekken zijn de haarlijn, lippen en oren, waar we vaak vergeten om ook zonnecrème te smeren.”

To the rescue

De heetste zonuren mijden en onszelf insmeren met een hoge factor zijn al goede manieren om schade door de zon in de kiem te smoren. Volgens dermatoloog Stein is et ook verstandig om beschermende kleding te dragen. “Er wordt allerlei beschermende kledij tegen de zon gemaakt tegenwoordig, die de UV-stralen zoveel mogelijk tegenhouden. Het werkt veel beter dan zonnecrème, je hoeft minder te smeren en het is helemaal niet te warm om te dragen.” Het label ‘UPF’ in kleding wijst op de Ultraviolet Protectie Factor, en geeft aan hoe goed het item beschermt tegen de zon. Hoe dichter een stof geweven is, hoe beter het je beschermt.