Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Buiten roken is niet onschuldig: derdehandsrook is ook schadelijk voor kinderen

Buiten roken is niet onschuldig: derdehandsrook is ook schadelijk voor kinderen

Buiten roken is niet onschuldig: derdehandsrook is ook schadelijk voor kinderen

Ouders die roken proberen dit vaak niet te doen in het bijzijn van kinderen. Vaak gaan rokende ouders naar buiten om een sigaret op te steken. Wie denkt dat dit onschuldig is, heeft het mis. Schadelijke stoffen worden namelijk ongemerkt toch mee naar binnen genomen, wat een gevaar kan zijn voor baby’s en kleine kinderen. 

Derdehandsrook

Buiten roken klinkt als een makkelijke manier om kinderen niet bloot te stellen aan de schadelijke stoffen uit een sigaret of sigaar. Een documentaire van de campagne PUUR rookvrij, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, laat echter zien dat buiten roken niet zonder gevaren is vanwege derdehandsrook.

In een andere ruimte of buiten roken brengt derdehandsrook met zich mee. Eerstehandsrook is wanneer je zelf rookt en tweedehandsrook is wanneer je meerookt als er iemand naast je rookt. Er is sprake van derdehandsrook wanneer schadelijke stoffen achterblijven op de handen (of andere lichaamsdelen) van de roker. Die stoffen worden vervolgens door het hele huis verspreid. Derdehandsrook kan je binnenkrijgen door aanraking met deze schadelijke stoffen, inademing of het in de mond stoppen van dingen waar de schadelijke stoffen op zitten.

Gezondheidsrisico’s

Derdehandsrook heeft een lagere intensiteit dan tweedehandsrook, maar het is wel langduriger. Veel mensen onderschatten de effecten van derdehandsrook, zegt Marc Willemsen, expert op het gebied van tabaksontmoediging van het Trimbos-instituut. “Er is nog relatief weinig over bekend, maar onderzoekers schatten dat tot wel 60 procent van de gezondheidsschade die meestal wordt toegeschreven aan meeroken, eigenlijk wordt veroorzaakt door derdehandsrook”, vertelt Willemsen aan RTL Nieuws.

De gezondheidsrisico’s zijn vooral problematisch voor jonge kinderen en baby’s. “Omdat ze rondkruipen, meer binnen zitten en van alles aanraken en in hun mond stoppen. De gezondheidsrisico’s zijn hierdoor voor hen veel groter dan voor volwassenen”, legt Willemsen uit.

Ouders doen er dus goed aan om volledig te stoppen met roken. Kinderlongarts Noor Rikkers-Mutsaerts vertelt dat kinderen veel minder klachten hebben zodra hun ouders sigaretten vaarwel zeggen. “Op mijn spreekuur zie ik kinderen die veel last hebben van hoesten, steeds terugkerende oorontstekingen en astma die verergert. Als hun ouders stoppen met roken, worden de hoest- en oorklachten minder of ze verdwijnen zelfs, en astma wordt beter behandelbaar.”

Lees ook
Artsen waarschuwen voor gevaarlijke bacterie, al zeven jonge kinderen overleden

Experiment met twee rokende gezinnen

In de documentaire Derdehandsrook, aan het licht gebracht worden twee gezinnen met rokende ouders gevolgd. De ouders doen voorzichtig en roken alleen maar buiten of in ruimtes waar hun kinderen niet zijn. Tijdens een experiment krijgen de ouders onzichtbare UV-vloeistof op hun handen. Vervolgens doen de ouders gewoon mee met de dagelijkse gezinsactiviteiten.

Een uur later werd met UV-licht gekeken waar de vloeistof is achtergebleven. Het speelgoed, meubels en zelfs de kinderen zitten onder de vloeistof. Het experiment gaf hiermee aan dat de schadelijke stoffen die vrijkomen door roken door derdehandsrook verspreid worden. “Heel heftig. Ik ben er echt van geschrokken”, geeft een van de rokende ouders toe.

De documentaire is vooral bedoeld om mensen bewust te maken van de risico’s van roken en daarmee mensen aan te sporen om te stoppen. Bekijk de hele docu hieronder.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images