Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Denise blogt: ‘Mam, mogen we een goudvis?’

Denise blogt: ‘Mam, mogen we een goudvis?’

Denise blogt: ‘Mam, mogen we een goudvis?’

Huh, een goudvis? Meestal vragen kinderen om katten, honden, paarden, cavia’s of konijnen, toch? Maar een goudvis? Een goudvis is zoiets waar je als ouder zelf mee komt nadat je alle opties overwogen hebt (het ene huisdier kan daarom niet en het andere dier daarom niet), en nou ja, uiteindelijk zeg je dan: ‘En wat vind je van een goudvis?’

‘Neeee, dat is geen echt díer,’ zeggen ze dan. Althans, dat zou ik me zo kunnen voorstellen. Een huisdier dat je kunt aaien is immers veel leuker. Eentje die je uit kunt laten of dat kopjes geeft. Een huisdier dat je enthousiast begroet of ’s nachts aan je voeteneind gaat liggen. En dat af en toe pontificaal op je schrift of toetsenbord gaat liggen als je iets moet schrijven. Zó’n huisdier willen mensen toch?

M’n zusje stuurt weleens grappige foto’s of filmpjes door. De ene keer ligt er een kat boven op de deur, de andere keer zit er een in de kerstboom, dan weer rent er een als een bezetene door het huis, achter z’n eigen staart aan.

Nou ja, ook hier hadden de kinderen al een paar keer om een poes gevraagd. Omdat ik zelf ook met katten ben opgegroeid gunde ik het ze wel. Ik was dól op onze katten, die al best heel oud waren. Mini en Maxi heetten ze, ook al noemden we ze altijd gewoon Poes. Hoe heftig was het dan ook dat ze uiteindelijk vergiftigd zijn door iemand uit de buurt. Ik hoor nog die doodsschreeuw in de nacht. Wat was dat verschrikkelijk zeg.

Kattenharen zou ik wel voor lief nemen, maar als je zoals ik regelmatig een paar dagen weg bent voor werk is het gewoon niet handig. En ook zielig! En meenemen naar hun vader is ook geen optie, die ziet ze aankomen zeg! Die zei altijd al dat hij allergisch was, dus nee, geen goed plan. Maar toch, elke keer als mijn kinderen in vriendenboekjes bij ‘Liefste dier’ poesje invullen, voel ik me schuldig.

Een hond kan ook niet. Maar daar was ik zelf al niet zo’n voorstander van. Als ze nog lief klein zijn vind ik ze wel schattig, maar zo’n grote? Ik moet eerlijk bekennen: ik ben doodsbang voor honden. Zeker als ze gaan blaffen, los lopen en naar me toe komen of naar mijn handen of benen willen happen. Koud zweet en trillende knieën gegarandeerd.

Een cavia dan. Die hadden we vroeger ook, al was dat niet van lange duur. Een paar maanden maar. In ons enthousiasme hadden we het arme beestje te veel eten gegeven. Hij was nog net niet ontploft, maar hij begaf het wel. Ik zie hem nog liggen. Arme hoe-heette-hij-ook-alweer?

Konijnen dan? Zo’n lief zacht konijn met van die mooie oren? Nee, dat is ook niet ideaal. Daar komt een hok bij en weet ik wat allemaal. Dat kost ook meer dan je denkt! Als je al niet zo veel te besteden hebt kan een huisdier een flink deel van je budget opmaken. Vooral als ze iets hebben. Een gebroken pootje, een ontstoken oog, ik zeg maar wat.

Maar goed. Mijn dochter kwam er dus zelf mee. Met de vraag of ze een goudvis mocht. Dus ik dacht er nog eens over na. Maar af en toe een paar dagen alleen zijn is ook voor een goudvis best wel zielig, toch? Of heeft een vis daar geen last van? En hoe lang zou zo’n goudvis eigenlijk zonder eten kunnen?

Ik googelde. Het bleek een goeie vraag. Althans, de vraag was al vaker gesteld. Iemand schreef: ‘Mijn broer is tien dagen op vakantie. Daarom heeft hij zijn konijn bij ons gebracht, maar ik bedacht me ineens dat hij ook nog twee goudvissen heeft. Zouden deze het nog doen als hij terugkomt?’

Haha, ik moest lachen. Volgens de mensen die reageerden zou de vis het nog doen, mits je hem niet te veel eten in één keer gaf. Een goudvis bleek best een paar dagen zonder te kunnen.

Maar wat kost een goudvis eigenlijk? Ik had geen idee. Iets van vijf euro? Ik googelde weer. Een goudvis bleek héél goedkoop. Maar dan moet je natuurlijk nog een bak met wat spul erin hebben. En voer natuurlijk.

Ik googelde nog even verder. Er bleek zelfs vakantievoer te bestaan. Weer wat geleerd. Alleen is dat dan niet voor één vis, maar voor als je er meerdere hebt. En zo’n mega-aquarium? Dat was ik nou weer niet van plan. Ik zou niet wéten waar ik het neer moest zetten.

Ik vrees dat we het voorlopig met onze gratis huisdieren moeten doen. Dieren die hier af en toe even stiekem binnensluipen: van de naaktslakken ‘s nachts tot de muizen in de winter. Ook een duif vloog hier trouwens weleens naar binnen. En die ving ik! En verder hebben we nog een tuin vol pissebedden. Maar that’s it.

 

Aanstaande zondag 4 oktober is het Dierendag.

Heb jij een huisdier?