Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Denise blogt: Kinderen en groenten

Denise blogt: Kinderen en groenten

Denise blogt: Kinderen en groenten

De gezondheidsraad kwam een week geleden met richtlijnen voor goede voeding: eet meer plantaardig, eet suikervrij.

Ik eet gezond, redelijk gezond. Oké, ik zondig dagelijks met koek en chocola, en regelmatig met rode wijn en blauwe kaas, maar verder eet ik best gevarieerd en voorbeeldig: volkorenbrood, vis en veel groenten. En ik drink vaak water tussendoor. Mijn BMI is perfect dus ik mag niet klagen.

Volgens de nieuwe adviezen eet ik wel veel brood (ik eet 3 tot 6 boterhammen per dag) en drink ik te weinig thee. Drie koppen thee per dag! Doe mij maar koffie. En ’s avonds een glaasje wijn, ook al is dat volgens de nieuwe adviezen beter van niet. Als ik ’s avonds thee ga drinken neem ik er alleen maar onnodig veel koekjes en chocola bij. En dan moet ik de hele nacht plassen, zelfs van één kop thee al. Nee, doe dan maar een wijntje, dat mag nog net. Twee? Ojee!

Ook de kinderen eten gezond. Ja, ik ben gezegend met twee goede eters. De hele dag door hoor ik: ‘Mama, ik heb honger.’ Dat houdt niet op! Ook al bedoelen ze dan vaak: ‘Ik heb zin in wat lekkers’, gezond en bewust eten kunnen ze gelukkig ook. Jippe wordt van een droge rijstwafel nog blij en Bo zegt zelfs ‘Ik wil gezond eten want dan kun je beter leren.’ Dat heeft ze ergens gehoord.

Frisdrank heb ik nooit in huis, echt snoep ook niet. Ze snoepen wel hoor: koekjes, ijs, chips of popcorn, elke dag wel iets, en soms ook aardig wat, maar weinig écht snoep. Het is niet verboden, maar ik heb het meestal gewoon niet in huis. Het is geen gewoonte. Als ze een lolly mogen is dat nog steeds iets speciaals.

Jippe, de jongste, is een fijnproever. Toen hij één was, at hij heerlijk haring. Als 3-jarige was hij al dol op olijven (kijk dit filmpje en ook dit filmpje waarin hij een avocado uitlepelt vind ik ook nog steeds zó schattig!

Voor mezelf maak ik het eten vaak net iets pittiger en dan wil hij vaak ook nog proeven. Als je een gerecht met garnalen maakt, mag je blij zijn als je er zelf nog een paar krijgt. Mijn toastjes met blauwe kaas pikt hij het liefst ook altijd in, sushi was laatst ook een succes en als ik voor mezelf een bakje sla op tafel zet (omdat zij al heel veel tomaatjes op hebben), zegt Jippe gerust: ‘Krijg ík geen sla?’

Ook houden ze van mosselen, al jaren. Laatst had oma die hier gemaakt en zei Bo zelfs: ‘Het was het lekkerste eten ooit!’ Zo leuk!

Natuurlijk zeggen ze ook weleens ‘Iiiieewww!’ Komt best vaak voor hoor. En iets wat eerst lekker was kan een dag later ineens ‘vies’ zijn en omgekeerd. Wat dat betreft verandert het door de jaren heen ook wel. Bo at jarenlang radijs en nu niet meer, en ook warme groenten waren een periode makkelijker dan nu.

Wel eten ze heel veel rauwkost; bijna alle soorten. Je zou het niet verwachten, maar bleekselderij vinden ze bijvoorbeeld erg lekker. Maar omdat ik de warme groenten toch weer eens wilde stimuleren printte ik een eetspelletje uit. Een mooi lijstje met groenten die je 10x moet proeven en rood of groen kunt kleuren. Tot mijn verbazing vonden ze het leuk en begonnen enthousiast te proeven en te kleuren.

Het helpt vaak al hoe je het presenteert. Leg je het gewoon op hun bord, dan lusten ze het niet, steek je het aan een stokje, dan ineens wel. Ook de vorm helpt. Een schep rijst? Yegh. Maak ik er een torentje of hartje van? Mmm…

Soms is het zo simpel.

Een appel aten ze lang uit het vuistje. Nu eten ze die het liefst geraspt, in stukjes of ‘met een gaatje.’ Even wassen, de appelboor erdoor en klaar. Hoe gekker hoe beter, ook qua soorten. Ander fruit proeven vinden ze gelukkig leuk. Vandaag wilde Jippe per se kaki mee naar school.

Deze week is ook nog het Nationaal Schoolontbijt las ik op Twitter: 500.000 basisschoolkinderen doen eraan mee. Ik heb er op de school van mijn kinderen niks over gehoord, of heb ik iets gemist? Ach, hier ontbijten ze sowieso goed. Meestal met volkorenbrood. En ja, ’s ochtends mag daar van mij zoet beleg op. Dat doe ik namelijk zelf ook. Jippe houdt daarnaast ook van magere yoghurt of kwark met branflakes, en nee, daar doet hij geen suiker of wat dan ook door.

We doen niet alleen maar gezond hoor. Een moeder van school zei laatst: ‘Eén keer per week doen wij een P-dag. Dan is het pizza, pannenkoeken, poffertjes of patat.’ Tja, waarom ook niet, als je kinderen verder gezond eten en veel bewegen. Dus zei ik vrijdag (ik had nogal een heftige dag gehad): ‘Zullen we lekker pizza’s halen?’

‘Jaaaaaa!’

Van de supermarkt, maar ik had er een die nog best te eten was. Wat tomaatjes erbij en klaar. Mama mag ook weleens makkelijk doen.

Tja, en dan is er nog meer lekkers in aantocht: Sint Maarten deze week, de intocht van Sinterklaas dit weekend, zelfs de oliebollenkraam komt er als het goed is alweer aan. Al weken hebben de kinderen het erover.

Onderweg naar school fietsten we er langs. De plek is nog leeg.

‘Mama?’

‘Ja?’ Ik dacht: het gaat weer over die oliebollen.

‘Als je zo boodschappen gaat doen, koop je dan ook wat groenten van het lijstje?’

Huh? Het lijstje werkt!

Dat wordt dus snijbonen en bieten. Die eet ik zelf eigenlijk zelden.