Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Denise blogt: Kerst vieren

Denise blogt: Kerst vieren

Denise blogt: Kerst vieren

Kerst vierde ik best vaak met zijn drietjes, gewoon de kinderen en ik. Maar ook in mijn eentje vierde ik het weleens. Kerst in je eentje, dat is zoiets waarvan je vroeger dacht dat alleen maar zielige oude mensen of doorgewinterde einzelgängers het overkwam. Maar je kunt honderden Facebook-vrienden en duizenden Twitter-volgers en zelfs twee handen vol écht goede vrienden hebben en toch alleen zitten. Omdat bijna iedereen druk is en helemaal niet bedénkt dat jij misschien weleens alleen zou kunnen zitten.

Twee jaar geleden was ik op Tweede Kerstdag alleen. Het begon heel oké (dit kon ik wel!), maar werd gaandeweg wat moeilijker, zeker nadat ik nog net voor sluitingstijd door de supermarkt had gelopen, in mijn eentje tussen een paar andere dolende zielen, een verliefd stelletje en een enkeling die de laatste vergeten ingrediënten voor de kerstmaaltijd bij elkaar scharrelde. Stom dat je dan niet gewoon tegen de andere best leuke ‘verdwaalden’ durft te zeggen: ‘Hé, kom op, laten we met zijn allen naar een leuke kroeg gaan!’

Ineens voelde ik me dus best wat allenig. Mensen beseffen het niet, denken vaak dat ‘leuke mensen’ (uhum) vast wel met iemand Kerst vieren. Ze vragen je niet, want ze weten het niet, en verwachten het niet. Zelfs vrienden denken vaak dat je toch wel wat hebt. Dat is niet zo. Er zitten meer leuke mensen met Kerst alleen thuis dan je denkt. En dat zijn ook gewoon vrolijke vijftigers, frivole veertigers, dolende dertigers en toffe twintigers.

Als je op zo’n moment alleen zit, denk je dat iedereen liefdevol met een partner of gezin bij elkaar is of coole etentjes met culinaire hoogstandjes heeft, maar dat is vaak helemaal niet zo. Ik probeer het dus maar zo te zien: stress in de keuken, verplichte gesprekken, onderlinge spanningen, cadeaus die je niet wilde of té veel eten: lekker toch als jij dat even niet hebt?

Uiteindelijk ging ik diezelfde Tweede Kerstdag alsnog met een vriend de stad in, en daarna nog door naar een ander feestje waar ik wat bekende gezichten zag. Het werd een superleuke avond!

Als jij eerlijk bent, waar zou jij Kerst dan het liefst vieren? Alleen thuis of juist met de hele familie? Of zou je liever uitgaan of juist lekker bijkomen in een wellnesshotel ofzo? Of echt weg, richting sneeuw of zon, als het kon? Ik vroeg het van de week al op Facebook: stel dat je NU mocht vertrekken, welke van deze bestemmingen zou jij dan kiezen? Ik postte het toen ik zaterdag op Schiphol stond. Er werd volop op gereageerd.

Inmiddels zit mijn ‘Eerste Kerstdag’ er alweer op. In plaats van met zijn allen uitgebreid aan het diner gingen we afgelopen zaterdag met de stieffamilie (stiefmoeder, stiefbroer, stiefzus, stiefnichtjes) en mijn vader en zusje met de kinderen naar Winter Station in het Spoorwegmuseum. Ik was er nog nooit geweest. Wat een leuk museum! Zeker nu. We hebben er zelfs geschaatst.

De officiële Eerste Kerstdag vier ik bij mijn moeder, in Nigtevecht, de plek waar ik opgegroeid ben. Voor Tweede Kerstdag heb ik inmiddels verschillende opties. Optie 1: gezellig met familie uit eten. Optie 2: naar een gaaf feest bij Mama Kelly. Optie 3: last minute weg (ik blijf hopen op dé deal!). Optie 4: lekker met een dekentje op de bank met wijn, toastjes en kaas. Dat laatste klinkt misschien zielig maar ook wel heel aantrekkelijk; ik denk dat er massa’s mensen zijn die stiekem niets liever zouden willen.

Wat zou jij kiezen als je het helemaal zelf kon bepalen? Met wie en waar zou jij Kerst het liefst vieren? Misschien moet je wel gewoon werken, dat kan natuurlijk ook nog. En heb jij het weleens alleen gevierd?

Mocht je in de kerstvakantie trouwens een keer naar Den Haag of Scheveningen willen, op Followmyfootprints lees je een gloednieuw blog met tips voor activiteiten die juist nú leuk zijn om te doen en een blog met activiteiten die altijd leuk zijn als je met kinderen naar Den Haag gaat.  

Ik wens je hoe dan ook hele fijne kerstdagen!

Kijk voor meer inspiratie voor Kerstmis in het Dossier ‘Kerst ideeën’ >>