Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Denise blogt: Kerst komt eraan

Denise blogt: Kerst komt eraan

Denise blogt: Kerst komt eraan

Kerst. Ik zie er altijd als een berg tegenop, maar uiteindelijk is het eigenlijk altijd leuk. Of ik nou met de kinderen ben of zonder, bij familie of thuis.

Sowieso moet ik er altijd eerst even in komen. Er zijn mensen die niet kunnen wáchten tot Kerst eraan komt, die al staan te stuiteren van blijdschap als de eerste kerstballen weer in de winkels liggen en die vrolijk fluitend het hele huis in kerstsfeer brengen.

Dat soort mensen heeft kennelijk een soort kerstgen dat ik niet heb. Die hebben Sint de deur nog niet uitgewerkt of hebben datzelfde weekend de boom alweer staan, volgens de nieuwste kersttrends uiteraard, en verheugen zich op het uitproberen van kerstrecepten of het ontwerpen van menukaartjes. Het zijn vaak dezelfde mensen die als eerste de kerstkaarten versturen, terwijl hier nog weken sinterklaasgedichten rondslingeren.

Ik ben nog niet zover. Ik kan niet zo snel schakelen. Of het nou gaat om een film, een boek, een scharrel of een gebeurtenis, ik moet niet meteen op de volgende hoeven over te stappen, want dan ben ik er gewoon nog niet klaar voor.

En toch moet je al weken van tevoren van alles regelen. Zeker als je met een ex-partner te maken hebt, en je zusje ook; en je vader met een vrouw en je moeder met een vriend, die ook allemaal weer verplichtingen en familie hebben. Wat dat betreft is het maar goed dat mijn zusje en ik niet óók weer nieuwe relaties met nog weer meer exen hebben. Die zijn er ook! Of dat de kinderen alweer groter zijn en ook alweer vriendjes hebben, en de kinderen van die partners ook weer. Niet te doen joh!

Met familie vieren we het meestal dan ook niet standaard op Eerste en Tweede Kerstdag, maar vaak het weekend ervoor al. Of gewoon dagen achter elkaar. Dit jaar is het ook weer gelukt.

Maar goed, alles stap voor stap. De boom haalden we eerst. Afgelopen vrijdag al, wat voor mijn doen absurd vroeg is. Ik had me laten overhalen door de kinderen. Ik had ze namelijk gesmeekt of ze niet met vriendjes maar even rustig wilden spelen zodat ik nog even door kon werken (nu ze ineens weer langer bij mij zijn in plaats van bij hun vader), dan zouden we daarna een kerstboom gaan halen.

In het donker, door de regen, gingen we op pad. Op kerstbomenjacht. Blij huppelde Jippe om een vrij grote boom heen. Ik had eigenlijk voor een klein boompje willen gaan, maar in mijn toch al uitgetelde staat van zijn kon ik de tranen van mijn zesjarige even niet weerstaan en ging voor de grote dikkerd.

Andere jaren kreeg ik ze zelfs met kluit erbij nog wel opgetild, maar dat was deze keer onmogelijk. Een goedgevulde pot met een diameter van dertig centimeter til je niet even drie straten verder. Sterker nog, ik kreeg hem überhaupt niet van de grond. Terwijl ik toch echt nog elke dag twee kinderen naar bed til.

Ik besloot terug te gaan en mijn fiets te halen. De grote modderige pot met het in een speciaal net gestoken stekelachtige monster erin moest achterop. Weer door de stromend regen, maar zo ging het wel. Met heel veel moeite en met twee paar kinderhanden erbij kreeg ik hem op het tafeltje waar ik hem hebben wilde.

Diezelfde avond begon Jippe al met versieren. Alle oude ballen, rendieren, rood met witte paddenstoelen en zelf geknutselde kerstmannen gingen erin. De ‘bemanning’ van de kerststal vond ik ook nog. Godzijdank inclusief Jezus, want dat is er zo een die je altijd kwijt bent als je hem nodig hebt.

Langzaamaan kan ik wennen aan het feit dat Kerst er nú alweer aankomt. O, wacht even, zei ik langzaam? Woensdag is het kerstfeest op school al. Iedereen moet stokjes met lekkers maken, voor de kerst-high tea. Ik had ingetekend op de stokjes met mozzarella en tomaat, favoriet van mijn kinderen. Voor beide klassen, dus dat zijn meer stokjes dan ik in eerste instantie voor me zag. Voor de zekerheid kocht ik vanmorgen vroeg al 140 mozzarellabolletjes. Dure grap. Ik had er eigenlijk 160 willen hebben, zodat ieder kind in elk geval 3 bolletjes heeft. Maar zo veel lagen er al niet meer. En de cherrytomaatjes waren überhaupt op. Morgen nog maar een keer gaan.

Jaja, de kersttijd is begonnen. We ontkomen er niet aan. Onze Eerste Kerstdag is zelfs zaterdag al. Wanneer begint het bij jou? En heb jij er zin in?

Kijk voor meer inspiratie voor Kerstmis in het Dossier ‘Kerst ideeën’ >>