Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Denise blogt: De jaren 80

Denise blogt: De jaren 80

Denise blogt: De jaren 80

Voor een artikel was ik op zoek naar een foto van vroeger en ineens belandde ik 25 jaar terug in de tijd. De foto die ik zocht vond ik niet, wel vond ik er een van de muur in mijn kamertje, van toen ik 17 was. Of 18. Was dat wérkelijk vijf-en-twintig jaar geleden? Ik schrok ervan.

Het lijkt nog zo dichtbij, maar wat was alles anders. Van eind jaren 70 tot begin jaren 90. De jaren 80 vooral. Hoe langer ik eraan terugdenk, hoe meer ik me herinner. Weet jij het ook nog?

Brievenbussen waren rood, stadsbussen geel, treinkaartjes van karton en winkelmandjes van metaal. Kinderen zaten gewoon los in de auto en je had zelfs nog auto’s met drie wielen! De SRV-wagen kwam langs je huis en supermarkten gingen om 6 uur al dicht.

Je zag aanplakbiljetten tegen kernwapens, je moeder breide truien, binnen werd gewoon gerookt, je tv had nog geen afstandbediening en met een fotorolletje deed je een jaar. In winkelstraten stonden parkeermeters, bij elke plek een paaltje!

Je spaarde suikerzakjes, stickers of postzegels uit allerlei landen. Je maakte smurfensnot en je kon elastieken als de beste. Je speelde bussietrap tot het donker werd en blies pijltjes door een buis, die je zelf van krantenpapier maakte.

Je had een lange pijp om je guldens in te sparen en een pennenbak op school. Je had multomappen en postpapier van Sarah Kay en Holly Hobby, en je was dol op je monchhichi-aapjes. Natuurlijk had je blauwgele rollerskates, iets van Snoopy en een kubus in huis.

Je dronk Tjolk en at Saromatoetjes. Je moeder kocht wel eens een ronde rol ijs die je in plakken sneed en tussen wafels deed. Je had ook ijsjes met een kauwgumbal onderin en Hulk-ijsjes, groen met chocola bovenop. En met sinterklaas kreeg je chocoladesigaretten in je schoen.

Je at Raider, Treets en bonitos. En kauwgum waar je smurfenplaatjes bij kreeg, Donald Duck kauwgum met stripjes, Bubblegum waar je grote bellen mee blies, en ook nog chiclets.

Je at chocoladeboter of bruine suiker op brood. En Venz, want dat was zo geweldig lekker. En íedereen kende Petje Pitamientje. In de koffie dronken mensen vieze koffiemelk, en van groene thee had je nog nooit gehoord.

Je groeide op met de Berenboot en de Fabeltjeskrant (ook al vond je die irritant) en van De Hulk had je nachtmerries. Je keek naar Lassi, pinkte af en toe een traantje weg bij Remi, en stiekem wenste je dat je net als Nils Holgersson op een gans naar de zon kon vliegen.

Toen je klein was keek je in het weekend naar Willem Ruis of naar de 1-2-3 Show met Rudi Carrell. En je herinnert je nog dat doel met die kegels die je op moest vangen, die huishoudelijke apparaten achter draaiende schotten die je kon winnen en natuurlijk die cavia’s die een wedstrijd deden.

Je keek naar Ren je rot, Stuif ‘ns in, de familie Knots en Zeg ‘ns Aaaa. Naar De Cosby Show, Miami Vice en de Flying Doctors. Je ouders keken Dallas en Dynastie, en de Fabriek, en stiekem keek je mee. Van de films de Lift en Fatal Attraction lag je nog nachten wakker. Zelfs Schatjes vond je heftig. En ook ET en Annie maakten indruk.

Je las Suske & Wiske en Jan, Jans & de Kinderen. Maar ook Wipneus & Pim en De Vijf. Hippe meiden lazen Club. Je werd groter en verslond de boeken van Thea Beckman en Jan Terlouw.

Op maandagavond luisterde je, met je transistorradiootje naast je bed naar de liefdesgedichtjes op Candle Light. Dirty Dancing kon je wel tien keer zien. The time of my life draaide je stuk op je pick-up.

Je had posters aan de muur van Madonna en Wham, maar ook van Mel & Kim of Terence Trend d’Arby. Je was fan van Duran Duran, Prince of Michael Jackson. Of misschien wel stiekem van de Dolly Dots. Je herinnert je zelfs nog Aha, Bros en Milli Vanilli.

Je las de Popfoto en de Muziek Expres, keek naar Toppop en liep met buttons op van Doe maar. En een van de eerste videoclips die je zag was die van Sabrina in dat zwembad. ‘Boys, boys, boys…’

Je cassettebandjes draaide je terug met een pen in dat gaatje. En soms ging het mis en trok je meters band eruit. Je zwijmelde weg bij ‘Nothings gonna change my love for you’ van Glenn Medeiros (je eerste cd!) en je had voor het eerst je eigen stereotoren.

Op je gezicht smeerde je Oil of Ulay en ‘Zo in m’n sas met Badedas’ zat soms een halve dag in je hoofd. Net als: ‘Timotei zo zacht zo mild, dat je je haar kunt wassen, zo vaak je maar wilt.’ Zoals zoveel reclameleuzen. Mannen zeiden nog jarenlang ‘Pam, je haar danst’ tegen je.

Je was uit de tijd van ‘Giro blauw past bij jou’, ‘Melk de witte motor’ en ‘Kies exact’. En je weet nog hoe het voelt als je op een typemachine tussen de toetsen sloeg, of hoe het voelt als je een nummer moest draaien op een ouderwetse telefoon.

Je toupeerde je haar, droeg een megagroot horloge en lange oorbellen, en je snoerde je broeken lekker aan. Als iets leuk of vet cool was was het ‘te gek’ of ‘kicken’!

 

Wat herinner jij je nog? Wat was voor jou typisch jaren 80?

 

Ben jij van de jongere lezers en werd jij in 1990 net geboren? Laat dit dan aan je moeder zien. Die weet wel waar ik het over heb. Wédden dat ze het leuk vindt en op weemoedige toon ‘O ja, dat hád je toen!’ roept?