Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > De voor- en nadelen van van tea tree olie: ‘De olie werkt bij het behandelen van acne’

De voor- en nadelen van van tea tree olie: ‘De olie werkt bij het behandelen van acne’

De voor- en nadelen van van tea tree olie: ‘De olie werkt bij het behandelen van acne’

Je hebt er vast wel eens over gehoord. Tea tree olie schijnt een topuitvinding te zijn als het gaat om cosmetische problemen. Heb je last van onzuiverheden op je huid, voetschimmel of roos? Dan heb je vast wel eens een keer ergens gelezen dat je dan tea tree olie moet gebruiken. Of dat echt werkt is de grote vraag, want misschien is het wel een fabeltje. Toch zijn er een paar dingen wat tea tree olie kan doen voor je huid en wat ook echt werkt. Dermatoloog Joshua Zeichner weet daar alles over. 

De afkomst van tea tree olie

Alpha-terpineol, terpinen-4-ol, alphapinene zijn de ingrediënten die in deze olie zitten. Dat zijn hele dure woorden, maar werken steen goed om schimmel te doden, bacteriën te verwijderen en ontstekingen te remmen. Daarom word tea tree olie vaak in producten voor onzuivere huid gestopt. De meeste mensen denken dat tea tree olie afkomt van thee, maar het komt eigenlijk af van de Australische boom: Melaleuca alternifolia. Er komt een goudgele olie uit de naalden van deze boom, als je de naalden te stomen. Daar komt tea tree olie vandaan.

Roos en acne

Uit een studie van 2015 blijkt dat tea tree olie werkt bij het behandelen van acne. Volgens dermatoloog Joshua Zeichner zorgt de olie ervoor dat bacteriën op de huid minder worden, omdat het ontstekingen en puistjes tegengaat. Onthoud wel dat acne meerdere oorzaken kan hebben, dus het kan niet altijd werken. Sommige huidtypes produceren te veel olie en daardoor kunnen de poriën gaan verstoppen. Dus als jouw huid veel olie produceert, kan je beter een ander middel gebruiken.

Ook een leuk feitje, is dat tea tree olie ook deels werkt bij het behandelen van roos. Mits het niet te veel roos of the heftig is, maar de olie kan de roos dus wel verminderen.

Niet te gebruiken bij…

Volgens Zeichner is het niet verstandig om de tea tree olie te gebruiken bij schimmel. Denk bijvoorbeeld aan voetschimmel of kalknagels. De olie zorgt ervoor dat de schimmel niet kan delen of groeien, maar het behandelen tegen schimmel werkt niet goed genoeg. Je kan dan beter conventionele producten gebruiken.

Lees ook
Voor deze 5 dingen kun je kokosolie juist beter níet gebruiken

Let op

Stel, je wilt tea tree olie zelf gebruiken, dan is het belangrijk dat je op deze dingen let. Zodat het wel gaat werken en er effect op zal hebben. Deze olie kan namelijk ook huidirritatie veroorzaken, omdat het een hoog geconcentreerd extract is. Kijk dan eerst op een ander lichaamsdeel, wat voor effect dat heeft op jouw lichaam en probeer dat dan één weekje. Als er niks geks gebeurd, dan kan je het proberen op je gezicht. Naast dat kan je een paar druppels olie ook nog toevoegen aan een product die je al gewend bent. Bijvoorbeeld een facewash. Als laatst is het ook belangrijk om te weten dat tea tree olie heel snel reageert op zuurstof en licht. Bewaar daarom de olie koud en donker en gooi het flesje na 2 maanden weg. Zo voorkom je de irriterende stoffen op je huid.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Beautify | beeld: GettyImages