Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > De reactie zit in je zelf

De reactie zit in je zelf

De reactie zit in je zelf

Ingrid, 36: Zit de oplossing altijd in jezelf? Mijn schoonmoeder heeft er een handje van om over mijn grenzen te gaan als ik ergens nee tegen heb gezegd of als ze het niet met mij eens is. Voor mijn gevoel bewust. Een counseler zegt dat ik dit gedrag zelf in haar oproep, dus ik moet er anders op gaan reageren. In het verleden is onze relatie scheef gegroeid door mijn ziekte. Dit gaat nu beter, maar langzaam begint ze zich weer overal mee te bemoeien. Ook ga ik het weer steeds meer toestaan. Hoe los ik dit op?

Heb jij een andere vraag? Vraag dan nu gratis advies van een professionele coach op Coach2day. Lees hieronder alvast het antwoord op de vraag van Ingrid.

Coach Sandra
Wat goed van je dat je al eens eerder begeleiding hebt gevraagd over dit vraagstuk en wat goed dat je het weer doet op een moment dat het nodig is. Blijkbaar is het een hardnekkig probleem waar je eens in de zoveel tijd tegenaan loopt.

Coaching
Je schrijft dat je schoonmoeder zich langzaam weer steeds meer met jou gaat bemoeien en dat jij dat steeds vaker toestaat. Hoe komt dat? Wat is er gebeurd dat je dat nu weer doet en wat was er anders op het moment dat je dat niet of in ieder geval minder deed? Je schrijft dat ze voor jouw gevoel bewust over je grenzen heen gaat. In hoeverre heb je dit wel eens met haar besproken?

Eigen gedrag
Een counselor heeft eens tegen je gezegd dat jij dit gedrag zelf in haar oproept. Ik ben meer van mening dat je verantwoordelijk bent voor je eigen gedrag, niet voor dat van haar. Je kunt geen controle uitoefenen op het gedrag van anderen, alleen op dat van jezelf. Dus wanneer jij ’toestaat’ dat ze over jouw grenzen heen gaat, blijft ze doorgaan met haar gedrag. Terwijl jij prima weet dat ze over je grenzen heen gaat, dat heb je al vaak genoeg ervaren. En vergeet niet, ook al merk je achteraf pas dat jij over je grens heen hebt laten gaan, je mag altijd ergens op terug komen! Je kunt altijd tegen haar zeggen dat je iets toch niet zo prettig hebt ervaren en dat je graag wilt dat ze daar de volgende keer rekening mee houdt.

Grenzen aangeven
Alles draait om grenzen aangeven. Daarvoor moet jij je eigen grenzen kennen alvorens je kunt leren ze af te bakenen. Je eigen grenzen leren kennen, doe je door stil te staan bij het gevoel dat je ervaart op een bepaald moment. Wat voel je, wat denk je? Door dat in kaart te brengen, zul je een goed overzicht krijgen van waar je grenzen liggen. Daarna kun je door naar de volgende stap. Kijk ook eens naar de overtuigingen achter de redenen waardoor jij over je grenzen heen laat gaan.

Wil jij op een constructieve manier tegen je schoonmoeder kunnen zeggen dat ze over je grenzen heen gaat, pak dan de feedback regels erbij. Praat altijd vanuit jezelf en geef aan wat haar gedrag met jou doet. Leg uit dat je je daar niet prettig bij voelt en vraag haar of ze daar rekening mee wilt houden. Dit is de eerste stap in het aangeven van je grenzen.

Zet ‘m op!