Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > De oplossing voor obesitas?

De oplossing voor obesitas?

De oplossing voor obesitas?

Wetenschappers ondervonden dat mensen het vet in eten kunnen herkennen.

Kun jij ook niet afblijven van dat lekkere stuk taart? Of van die heerlijke reep chocolade? Misschien kun je er eigenlijk wel helemaal niets aan doen. Onderzoek in de Verenigde Staten toont aan dat sommige mensen een zesde smaakzintuig voor vet eten hebben, en sommige niet.

Zes smaakzintuigen
Lange tijd werd gedacht dat de tong maar vier smaakelementen kon herkennen – zoet, zuur, zout en bitter. Een aantal jaar geleden werd daar een vijfde smaak aan toegevoegd, hartig. Zouden we ook een zintuig hebben waarmee we vet proeven?

Tot nu toe werd verondersteld dat het verlangen naar slecht en vet voedsel te maken heeft met het sensorische systeem. Sommige mensen zouden sneller verleid worden door de geur en de textuur. Maar volgens de Universiteit van Washington is de dwang van het eten van vet voedsel bij mensen met obesitas te wijten aan een stofje dat gevoelig is voor prikkels – CD36-.

Mazzel als je hem hebt
Wanneer je het ‘zesde zintuig’ hebt, kun je het vet beter herkennen en ben je eerder geneigd het eten te laten staan. Mensen die minder gevoelig zijn voor het herkennen van vet, willen juist meer eten.

Tijdens het onderzoek werden 21 mensen met overgewicht gevraagd om drie verschillende drankjes te proeven en er ééntje uit te pikken die anders smaakte. Dat ene drankje bevatte namelijk een kleine hoeveelheid olie, de andere twee waren vetvrij.

Oplossing?
Deelnemers die het stofje CD36 aanmaken bleken acht keer gevoeliger voor de aanwezigheid van de olie dan mensen met een kleinere hoeveelheid van het stofje. Volgens onderzoeker en professor Nada Abumrad kan deze ontdekking mensen met obesitas helpen van hun overgewicht af te komen. Er moet dan een manier worden gevonden om de gevoeligheid van het nieuwe smaakzintuig te verhogen.

In de toekomst moet bepaald worden of de herkenning van vet in ons eten invloed gaat hebben op onze vetinname. Als dit zo blijkt te zijn, dan is er een grote stap gemaakt in het bestrijden van obesitas. Een test op dieren heeft uitgewezen dat de hoeveelheid CD36 niet alleen genetisch wordt bepaald. Het eten van meer vet, zorgt voor een lagere productie.

Ben jij gevoelig voor vet eten?