Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > De hardnekkigste vlekken

De hardnekkigste vlekken

De hardnekkigste vlekken

Wat zijn de hardnekkigste en vervelendste vlekken en hoe verwijder je ze? Lees het hier.

Je organiseert een avondje eten bij je thuis en er gaat een glas rode wijn over het tapijt. Je kinderen gaan buiten spelen en komen weer met groene broeken binnen. Je wilt even snel je schoenen poetsen, maar dat smeervlek moet weer zo nodig je kleding verpesten… Dit klinkt vast bekend in de oren.

Hoe verwijder je die vervelende vlekken?
Wij zijn langsgegaan bij grootmoeder om te vragen wat we kunnen doen om de meest voorkomende vlekken te verwijderen.

Tomatensaus vlek / Ketchup vlek
Deze vlek heeft de nummer één positie* als vervelendste vlek. Als het je overkomt dat een tomaat of tomatensaus je kleding besmeurd, is het het beste om de vlek gewoon met wasmiddel te wassen. De vlek zal er dan nog niet uit zijn, maar als je het buiten ophangt in de zon zul je zien dat de vlek vanzelf verdwijnt door het zonlicht. Ook schijnt het te helpen om de vlek met roestverwijderaar te behandelen.

Wijn
Het gebeurt wel eens dat er een glas rode wijn omgaat. Een ramp als je vloerbedekking hebt, zou je denken. Maar dat kan best meevallen. Als de wijn nog niet is opgedroogd gooi je er gelijk een aantal theelepels zout op. De wijn trekt hier namelijk in wat alvast een hoop gedoe scheelt. Om de vlek uit het tapijt of je kleren te krijgen gooi je er bier overheen. Dit zal weer tot een biervlek leiden en wat nare stank, maar dat was je er weer goed uit. Als je geen bier in huis hebt, helpt rode spa of witte wijn ook.

Olie/vet
Voor dit soort vlekken zijn er gelukkig heel veel oplossingen. Een oude bekende is een stuk grauw, vetvrij papier erop leggen en er met een strijkijzer overheen gaan. Dit herhaal je tot het papier geen vet meer opneemt. Ook kun je de vlek nat maken en bestrooien met talkpoeder, of insmeren met wasbenzine of groene zeep. Dit laat je een nachtje intrekken en daarna was je het eruit. Wat ook schijnt te werken is je kleding een nacht lang in een vat met regenwater te hangen, daarna te drogen en dan te wassen. Beschik je niet zo snel over een vat met regenwater, dan kun je er ook tandpasta op smeren en in laten drogen. Als het droog is spoel je het met koud water uit en laat je het in de wasmachine meewassen. Citroen doet ook wonderen. Gebruik citroenafwasmiddel, een schijfje citroen of citroensap en de vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Chocolade en bloed
Voor chocolade- en bloedvlekken is het belangrijk dat ze gelijk met koud water behandeld worden zodat ze niet indrogen. Deze vlekken bevatten proteïnen en als ze eenmaal zijn ingedroogd, zijn ze nóg moeilijker te verwijderen. Als je bloedvlekken met warm water wast wordt het stollingsproces van het bloed bevorderd en wordt de vlek keihard. Melk helpt ook goed bij dit soort vlekken. Je kunt ook een poging wagen met zout of ammonia.

Gras
Deze vervelende groene vlekken verwijder je door ze eerst in te smeren met groene zeep of citroenafwasmiddel en daarna te wassen. Wat je ook kunt doen is de vlekken met Glassex inspuiten. Het werkt echt!

Schoensmeer
Schoensmeer verwijder je door de vlek in te smeren met halvarine, margarine of pindakaas en het een uur te laten intrekken en daarna te wassen. Ook kun je afwasmiddel mengen met suiker en het met een tandenborstel op de vlek inwrijven.

*) Het wasmiddel Ariel deed onderzoek naar vlekken. De top drie van meest hardnekkige en meest voorkomende vlekken: 1) tomaat/ketchup, 2) wijn, 3) olie/vet.