Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > De échte reden dat je een blaasontsteking krijgt: je veegt je billen verkeerd af

De échte reden dat je een blaasontsteking krijgt: je veegt je billen verkeerd af

De échte reden dat je een blaasontsteking krijgt: je veegt je billen verkeerd af

Bijna twee derde van de vrouwen heeft het irritante, branderige gevoel bij het plassen weleens ervaren: blaasontsteking. Waarschijnlijk een lage weerstand (40%) of te lang gewacht met plassen (36%), denken we dan. Maar is dat wel de echte oorzaak?

Blaasontsteking

De symptomen van blaasontsteking kennen we als de beste; een branderig gevoel, maar ‘drie druppels’ hoeven plassen en toenemende toiletbezoekjes. Maar waar het echt vandaan komt, weten we eigenlijk niet. Dat blijkt uit onderzoek van ROTER Cysticare onder meer dan 500 vrouwen. Er is namelijk maar één echte oorzaak van de ontsteking, en dat is de E-colie bacterie, een poepbeestje. Ja, dat lees je goed. Wij vrouwen hebben een korte plasbuis, die dicht bij de anus zit. Door het verkeerd afvegen – van achteren naar voren – is er een grote kans dat de bacterie in de blaas terechtkomt. Ook tijdens de sex is dit risico vergroot.

Lees ook
Dít is waarom je beter niet ‘nog voor de zekerheid’ moet gaan plassen voordat je gaat slapen

Om van blaasontsteking af te komen worden liters water weg geklokt, in de hoop het beestje uit te plassen. Maar als je de eerste klachten al te pakken hebt, is water drinken helaas niet de oplossing. Veel plassen is natuurlijk prima (weg met die afvalstoffen!), maar de ontsteking verdwijnt er niet van. Ook rennen veel vrouwen (44%) direct naar de dokter voor een antibioticarecept, maar er blijkt een veel gemakkelijkere oplossing te zijn waardoor je ook geen risico hebt op resistentie.

Waarmee killen we die ontsteking dan wel? Bij de drogist kun je een hulpmiddel krijgen wat direct effect heeft bij de eerste ‘zeurende’ symptomen van een blaasontsteking. Zo is er bijvoorbeeld een vijfdaagse kuur zonder negatieve gevolgen waardoor je geen extra zorgen hebt over bijvoorbeeld resistentie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Beeld: iStock