De anticonceptiepil heeft dus óók invloed op onze spiermassa Beeld Getty Images
De anticonceptiepil heeft dus óók invloed op onze spiermassaBeeld Getty Images

De anticonceptiepil heeft dus óók invloed op onze spiermassa

De tijd dat alle vrouwen klakkeloos de pil slikten, ligt inmiddels ver achter ons. Veel ex-anticonceptiepilslikkers voelen zich vele malen beter zonder. Minder moodswings, minder heftige menstruatie en meer zin in sex zijn slechts enkele van de verbeteringen die vrouwen merken. Maar wist je dat de pil ook invloed heeft op je spiermassa?

Invloed van de anticonceptiepil op spiermassa

Een ander nadeel van de pil: het kan invloed hebben op de opbouw van je spiermassa, zo blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift The Face B Journal. Mensen die aan de pil zitten maken namelijk minder vetvrije massa aan, dan vrouwen die de pil niet gebruiken.

Het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd onder twee groepen vrouwen: de ene slikte de anticonceptiepil wel, de andere groep niet. Wel hadden ze allebei hetzelfde trainingsschema voor tien weken. In die tijd maakte de groep die wél de pil slikte een kilo vetvrije massa aan, tegenover 1.6 kilo voor de groep die niet aan de anticonceptie zat. Een verschil van zestig procent.

Lees ook: Anticonceptie: is een hormoonvrije of juist een hormoonhoudende spiraal beter?

Wat is de reden dat anticonceptiepil spiermassa beperkt?

De onderzoekers geven als argument dat de anticonceptiepil veranderingen in de hormoonspiegel teweeg brengt en dat dát ervoor kan zorgen dat je minder spieren opbouwt. Rowan Blom van Krachttraining voor Vrouwen legt aan Women's Health uit dat er gekeken werd naar de anabole hormonen IGF-1, DHEA en DHEAS. "Bij de groep vrouwen die de pil gebruikte, waren deze hormonen in mindere mate in het bloed aanwezig. ook was het hormoon cortisol meer aanwezig bij vrouwen die de pil gebruikten. Cortisol werkt spierafbrekend."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Women's Health | Beeld: Getty Images

Selien KosterGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden