Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > De afval-valkuil 5

De afval-valkuil 5

De afval-valkuil 5

Iedereen kan met succes kilo’s kwijtraken. Maar along the way trap je vast weleens in een valkuil. Geen probleem! Afslankcoach Mieke Kosters trekt je er weer uit.

Mieke: ‘Laatst biechtte een deelneemster van de challenge op dat ze de avond ervoor een pak koekjes leeg had gegeten. Emo-eten, heel veel van ons hebben er last van. Maar tegelijkertijd is het een heel vaag begrip.’

De valkuil

Je bent uit balans, verdrietig, moedeloos, terneergeslagen. En dus in de perfecte stemming om ten prooi te vallen aan een zak drop.

De reden

Er zit altijd ‘iets’ achter zo’n eetneiging. In 99 van de honderd gevallen heb je geen honger. Dus wat is het dan?

Om er iets aan te doen, zul je moeten weten wat er speelt op zo’n eetmoment. Je kunt de drang naar ‘slecht’ – drop, chocolade of iets anders zoets – alleen beheersen als je inzicht hebt in je echte behoeftes en dus beseft hoe je je voelt. Anders beheerst de drang jou.

De oplossing

Gelukkig zijn er technieken om te leren herkennen wat je precies voelt op zo’n moment. Eén daarvan is mindfulness. Hiermee leer je ervaren en onderkennen wat er speelt in je lichaam en in je gedachten. Misschien is een cursus iets voor jou? Of lees een boek over dit onderwerp.

De andere is opschrijven waardoor je denkt dat het komt. Wat voel je als je wilt gaan emo-snacken of -snoepen: waarom ben je bang, boos of verdrietig? Noteer het en stel jezelf de vraag: wat heb je echt nodig om weer in balans te komen? Rust, tijd, troost, steun, een verandering of hulp?

Sowieso helpt een zak drop niets. Je issues weg eten is een doodlopende weg en voegt niets toe. Als honger niet het probleem is, is eten nooit de oplossing. Gun jezelf wat je echt nodig hebt, dan ebben je snackdrang en je frustratie weg. Dat maakt je leven leuker en alles lichter, ook je gewicht!