Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zoveel calorieën verbrand je tijdens het slapen (en met deze tips zijn dat er nóg meer)

Zoveel calorieën verbrand je tijdens het slapen (en met deze tips zijn dat er nóg meer)

Zoveel calorieën verbrand je tijdens het slapen (en met deze tips zijn dat er nóg meer)

Dat je met een work-out heel wat calorieën kunt verbranden, is natuurlijk niet nieuws. Maar wist je dat je dat ook doet tijdens het slapen? Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar toch is het zo. Je draait, woelt en zweet immers heel wat af ’s nachts – wat ongemerkt energie kost. Hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het slapen en hoe je er nóg meer van kunt maken? Flair vertelt het je.

Zzz

Word je al moe bij de gedachte aan een bootcamp in het park of een personal training? Wij snappen je. Gelukkig is er goed nieuws voor iedereen die liever in bed ligt: je verbrandt namelijk óók calorieën tijdens het slapen. Hoeveel dat er zijn, hangt af van je lichaamsgewicht en hoelang je slaapt.

Hoeveel calorieën verbrand je tijdens het slapen?

Vanavond kun je maar beter op tijd onder de wol kruipen, want je verbrandt meer calorieën naarmate je langer slaapt. Per uur zou je zo’n 0,9 kilocalorieën per kilo verbranden, als we het Voedingscentrum mogen geloven. Slaap je acht uur lang, dan verbrand je onderstaande tijdens je nachtrust – op basis van je gewicht:

  • 60 kilo: 432 calorieën
  • 70 kilo: 504 calorieën
  • 80 kilo: 576 calorieën
  • 90 kilo: 648 calorieën
  • 100 kilo: 720 calorieën
  • 110 kilo: 792 calorieën

Ruststofwisseling

Hoe het kan dat je calorieën verbrandt tijdens het slapen? Er bestaat zoiets als ruststofwisseling. Een korte toelichting voor degenen die hier nog niet van afwisten: je lichaam heeft vooral calorieën nodig om onder andere op temperatuur te blijven, je hart te laten kloppen en de stofwisseling werkend te houden. De ruststofwisseling verbruikt dan ook behoorlijk wat calorieën; maar liefst 60 tot 75 procent van het aantal dat je per dag nodig hebt. En hij is niet alleen hard aan het werk wanneer jij in de sportschool staat, maar óók terwijl je slaapt.

Meer calorieën verbranden tijdens het slapen

Enne, goed nieuws, want je kunt deze ruststofwisseling nog een extra boost geven. Dat betekent dus extra calorieën verbranden terwijl je er niets voor hoeft te doen. Onderstaande tips gaan je helpen:

1. Zorg voor een diepe slaap

Oké, het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar een goede nachtrust zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt. Tijdens de REM-slaap moet je lichaam harder werken om je lichaam op temperatuur te houden en is je brein actiever, waar calorieën voor nodig zijn. Ga daarom iedere dag op een vast tijdstip naar bed en zorg ervoor dat je twee uur voordat je gaat slapen niet meer in aanraking komt met blauw licht (je telefoon, tablet of televisie, bijvoorbeeld). Dit zal je nachtrust ten goede komen.

2. Doe krachttraining

Het klinkt gek, maar een regelmatig bezoekje aan de sportschool zorgt ook voor het verbranden van meer calorieën ná het trainen. Je spieren verbruiken namelijk ook calorieën wanneer je lichaam in de ruststand is. Daarnaast geeft het je stofwisseling een boost. Win-win!

Lees ook
Flinke dosis inspiratie: dít zijn de mooiste kleurrijke slaapkamers voor een heerlijke nachtrust

3. Koele kamer

De ideale temperatuur om het niet te warm of koud te hebben in de slaapkamer is 18 graden Celsius. Een koele kamer stimuleert niet alleen de stofwisseling, maar zorgt er ook voor dat je gemakkelijker in slaap valt. Nog een fijne bijkomstigheid: een lagere temperatuur tijdens het slapen zou rimpels voorkomen. Dit komt doordat er meer hormonen – waaronder het anti-verouderingshormoon – in het lichaam worden gepompt wanneer het lichaam afkoelt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Fitday, Margriet, Swiss Sense | Beeld: iStock