Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Duizelig achter je laptop? Dit is alles wat je moet weten over cybersickness

Duizelig achter je laptop? Dit is alles wat je moet weten over cybersickness

Duizelig achter je laptop? Dit is alles wat je moet weten over cybersickness

Heb je wel eens het gevoel dat je misselijk of duizelig wordt als je te lang naar een beeldscherm hebt gekeken? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je last hebt van ‘cybersickness’. Dit is de laatste tijd een veel voorkomende klacht die erg lijkt op wagenziekte. Wij leggen je uit wat ‘cybersickness’ is en hoe je er vanaf komt. 

Wat is cybersickness?

Vandaag de dag brengen de meeste van ons veel te veel tijd door achter een beeldscherm. Maar het is niet alleen vaak nodig voor je werk, maar ook in onze vrije tijd vinden we het prettig om te scrollen, liken en swipen. Maar soms kan het best zo zijn dat er daardoor ook klachten kunnen ontstaan. Veel mensen ervaren misselijkheid, duizeligheid of gaan zelf wazig zien als ze te lang naar een scherm hebben gekeken. Vaak zijn deze klachten vergelijkbaar met wagenziekte, wat je vaak ervaart als je in een auto, op een boot of in een attractie zit.

Wagenziekte

Vaak hebben wagenziekte en cybersickness een vergelijkbare oorzaak. Dit heeft alles te maken met onze oriëntatie. Dat komt doordat je zintuigen constant tegenstrijdige informatie binnenkrijgen, hierdoor kun je gedesoriënteerd raken en kun je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals misselijkheid of duizeligheid. Je brein denkt namelijk dat je bijvoorbeeld door een flikkerend scherm steeds in beweging bent, terwijl je eigenlijk stilzit.

Symptomen

We hebben de symptomen van cybersickness nog even voor je op een rijtje gezet:

Misselijkheid

Meestal is misselijkheid een vroeg teken van cybersickness. Vaak wordt dit verergerd als je net hebt gegeten en je maag dus vol is. Sterke geuren of een benauwde kamer kunnen deze klachten verergeren.

Duizeligheid

Heb je te lang naar een scherm gekeken? Dan kan het zomaar gebeuren dat je duizelig wordt. Je hebt moeite om je te concentreren en het kan zelfs lijken alsof de kamer ronddraait.

Vermoeide ogen

Ook vermoeide ogen kan een van de klachten van cybersickness zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld gaan uitdrogen, irriteren en je kunt zelfs wazig gaan zien.

Hoofdpijn

Een ander symptoom van cybersickness is hoofdpijn. Vaak werken we namelijk een langere tijd in één positie. Hierdoor kan het zijn dat je last krijgt van je nek en je schouders. En samen met vermoeide ogen kan dit voor een vervelende hoofdpijn zorgen.

Lees ook
Deze 5 etenswaren kunnen helpen als je last hebt van misselijkheid

Hoe kun je dit voorkomen?

Gelukkig zijn er een aantal makkelijke oplossingen voor dit probleem! We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Breng niet te veel tijd door achter een beeldscherm (logisch!)
  • Als je wel een langere tijd achter een beeldscherm moet doorbrengen, neem dan regelmatig pauzes en verander ook vaker van houding
  • Zorg ervoor dat je je ogen meer rust geeft, kijk af en toe bijvoorbeeld ergens anders heen.
  • Vermijd het gebruik van meerdere schermen tegelijkertijd
  • Vermijd zwaar voedsel als je voor een langere tijd achter een scherm zit
  • Zorg ervoor dat je kamer goed geventileerd is en vermijd sterke geuren
  • Probeer zoveel mogelijk uit een boek te lezen en schrijf notities met de hand
  • Krijg je toch last van de symptomen? Haal rustig en diep adem en probeer even wat anders te gaan doen

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: GettyImages