Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Chips, chocola of toch pizza? Dit zeggen je cravings over je gezondheid

Chips, chocola of toch pizza? Dit zeggen je cravings over je gezondheid

Chips, chocola of toch pizza? Dit zeggen je cravings over je gezondheid

Zo rond een uurtje of 4 meestal, dan begint het. Na de hele dag verstandige beslissingen voor je gezondheid te hebben genomen – appeltje, griekse yoghurt, bulgur met veel groente, gekookt eitje – is er geen ontkomen meer aan: cravings! Je hebt zo’n zin in iets lekkers en meestal lukt het je niet om de verleiding te weerstaan.

Dus daar zit je dan in de trein naar huis, met een vettig worstenbroodje/hamburger/grote zak winegums. Op het moment zelf heerlijk, maar lang niet altijd even goed voor je gezondheid en brein (oh, dat schuldgevoel!). Omdat kennis macht is, kan het goed zijn om te weten waarom je naar bepaalde snacks smacht. Voedingsdeskundige Maria Marlowe zocht het uit voor lifestyle-site Pure Wow en dit waren haar conclusies:

Chocola

Dat vrouwen hunkeren naar chocola tijdens hun menstruatie is bekend, maar wordt ook vaak afgedaan als een fabeltje. Niet helemaal waar, zegt Marlowe. Als je ongesteld bent, probeert je lichaam magnesium en ijzer aan te vullen en die stoffen vindt je veel in (pure) chocola. Waarom je lichaam niet hunkert naar rauwe spinazie – ook lekker veel ijzer en magnesium – laten we even in het midden.

Suiker

Eerst maar even het slechte nieuws: geraffineerde suiker heeft geen enkele functie in je lichaam. Als je zin hebt in een product met suiker, is de kans groot dat je aan het troost- of stresseten bent. Tijdens een druk moment op je werk, na een ruzie met je vriend enzovoorts. Probeer voor je gezondheid fruit, rozijnen (gaap) of als dat echt niet lukt: kies voor iets kleins – een hele reep Tony Chocolonely is echt nergens voor nodig.

Chips

Voordat je naar de zak borrelnootjes grijpt: drink eerst eens een groot glas water. Als je namelijk specifiek zin hebt in zout, kan het zijn dat je gewoon dorst hebt. Als je uitgedroogd bent, heeft je lichaam behoefte aan zout – dat houdt je interne vochtpeil in namelijk verhouding. Die drang om een hele zak paprikachips leeg te bunkeren, is dus eigenlijk een schreeuw om water.

Vettigheid

Als je lichaam schreeuwt op een ten minste 43 kip nuggets, patatje oorlog, pizza én kebab dan heb je waarschijnlijk een grote kater én heeft je lichaam behoefte aan omega-3 vetzuren. Deze vetzuren worden allerlei positieve effecten toegeschreven, zoals het verlagen van je cholesterol en het voorkomen van hart- en vaatziekten. Deze worden niet door je lichaam zelf gemaakt en moeten dus door voeding binnen komen. Een tekort komt vaak voor, omdat het niet in veel populaire voedingsmiddelen aanwezig is. Ga in plaats van een die kapsalon voor vette vis, zoals zalm, makreel, paling of haring.

Brood en/of koolhydraten

Volgens Marlowe is het eten waar je “verslaafd” aan bent in meeste gevallen het eten dat je op regelmatige basis eet. Voor veel van ons zal dat dus brood zijn. Na een lange, drukke dag is de kans groot dat je ontzettend veel zin hebt in een tosti, bagel of croissant. In principe niets mis mee (brood is niet de duivel, dames), maar wel wat zonde van je geplande maaltijd -spaghetti bolognese 🙂 Probeer het bij één volkoren boterham te houden en laat voor je gezondheid de witte pistoletjes misschien even voor wat ze zijn.

Lees ook
Let goed op: dit zijn dé drie stiekeme dikmakers

Kaas

Slecht nieuws: kaas is volgens Marlowe net als brood bijzonder verslavend. Komt omdat het een kalmerend effect heeft op je lichaam (als het afgebroken is) en – laten we wel wezen – omdat het zó lekker is. Lastig tegen te gaan, aldus de voedingsdeskundige. Het kan ook overigens ook zijn dat je te weinig goeie vetten binnenkrijgt en dat je daarom droomt over grote brokken brie. Dagelijks kaas is geen slecht idee, maar probeer het – komt ‘ie weer – niet te overdrijven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Bron: Pure Wow, Voedingsnet, Wikipedia | Beeld: Getty Images