Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Het coronavirus kan leiden tot problemen met de placenta: één kindje overleden

Het coronavirus kan leiden tot problemen met de placenta: één kindje overleden

Het coronavirus kan leiden tot problemen met de placenta: één kindje overleden

Eerder deze maand werd bekend dat de deltavariant van het coronavirus extra gevaarlijk is voor zwangere vrouwen. Nu blijkt ook dat een corona-infectie levensgevaarlijk is voor de ongeboren baby. Nederlandse onderzoekers ontdekten dat corona de placenta aantast. Dat heeft ten minste één kindje het leven gekost.

Geen coronaklachten

Hoe ziek een zwangere vrouw wordt van het virus, zegt niets over de mate waarin de placenta wordt aangetast. In de eerste golf werd een positief geteste zwangere vrouw in het Erasmus MC opgenomen omdat ze haar kindje niet meer voelde. Toen ze werd opgenomen, had ze geen coronaklachten meer. ‘Ze had een normale zwangerschap, maar op het hartfilmpje van de baby bleek het kindje er ineens slecht aan toe’, zegt gynaecoloog-perinatoloog Sam Schoenmakers tegen RTL Nieuws.

Moederkoek kapot

De artsen besloten de baby te halen met een spoedkeizersnede. Toen de placenta werd onderzocht, bleek die geïnfecteerd met het virus. Omdat de moederkoek grotendeels kapot was, kreeg het ongeboren kindje nog nauwelijks zuurstof. Als het kindje een paar dagen later was gehaald, had het waarschijnlijk niet overleefd.

Nog nooit eerder gezien

Daarop besloot het ziekenhuis alle placenta’s van zwangeren die corona hadden te onderzoeken bij een patholoog. Die zag bij vier van de 36 onderzochte placenta’s een afwijking die ze nooit eerder had gezien. Ook buiten het onderzoek om zag ze die afwijking terug bij placenta’s. Al die vrouwen bleken corona te hebben gehad tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen hadden zo weinig klachten, dat ze niet eens wisten dat ze waren besmet. Het onderzoek stopte in maart. Daarna is minstens één kindje overleden aan een kapotte placenta door een met corona besmette moeder.

Hoewel het een klein onderzoek was, weten de artsen zeker dat het coronavirus de boosdoener is. ‘Er bevallen ook vrouwen met bijvoorbeeld een griepinfectie. Maar dan zit het virus nooit in de placenta. De hoeveelheid vrouwen bij wie dit nu is aangetroffen en de ernst ervan vinden wij erg zorgwekkend.’

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty