Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit is waarom je na een dubbele vaccinatie tóch nog corona kunt krijgen

Dit is waarom je na een dubbele vaccinatie tóch nog corona kunt krijgen

Dit is waarom je na een dubbele vaccinatie tóch nog corona kunt krijgen

Je hoopt natuurlijk volledig beschermd te zijn tegen het coronavirus wanneer je twee prikken hebt gehad. Toch hoor je ook van besmette personen ondanks hun dubbele vaccinatie. Hoe kan het dat je alsnog het virus kunt oplopen? Virologen Coretta van Leer en Corine Geurts van Kessel leggen aan NU.nl uit hoe het zit. 

Antistoffen

Coretta van Leer (UMC Groningen) geeft aan dat ze niet schrikt dat het aantal positieve tests toeneemt, ook onder gevaccineerden. “Het was te verwachten dat dit zou gebeuren en het is niet verontrustend. De vaccins beschermen nog steeds goed tegen ernstige ziekte en tot nu toe ook tegen de varianten”, vertelt ze op Nu.nl.

Mensen bouwen antistoffen op na het krijgen van een vaccin. Die antistoffen beschermen je mocht het virus je lichaam binnendringen. Wie veel van deze antistoffen heeft, zal niet of maar een klein beetje ziek worden van het coronavirus.

Na verloop van tijd nemen de antistoffen in het lichaam af, vult Corine Geurts van Kessel (Erasmus MC Rotterdam) aan op Nu.nl. “Mensen roepen in paniek: ‘Ik raak mijn antistoffen kwijt’, maar je afweer bouwt ook geheugen op. Dat kun je moeilijk meten, want het zit diep in de cellen van organen. En minder in je neus.”

Lees ook
Hoe lang ben je besmettelijk als je ondanks volledige vaccinatie corona krijgt?

Reactie op virus

Het geheugen zorgt er als het ware voor dat je lichaam met een reactie komt. Dat kan een paar dagen duren en dat is de reden waarom sommige gevaccineerden toch enkele dagen ziek zijn. “Wat je ziet is dat mensen de eerste dagen nog wel virus uitscheiden, maar dan komt de immuunreactie op gang en wordt het virus opgeruimd. Het is tot op heden heel zeldzaam dat gezonde, gevaccineerde mensen nog in het ziekenhuis belanden. Eigenlijk zijn dat alleen gevaccineerden die problemen hebben met hun afweer door ziekte of medicijngebruik”, aldus viroloog Corine op Nu.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nu.nl, Beeld: GettyImages