Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Cardio en kracht, welke volgorde heeft het meeste effect?

Cardio en kracht, welke volgorde heeft het meeste effect?

Cardio en kracht, welke volgorde heeft het meeste effect?

Beginnen met hardlopen en daarna pas met gewichtjes in de weer, of juist andersom? Wat is de juiste volgorde waarmee je het snelste resultaat boekt? Komt-ie!

Cardio en kracht, welke volgorde?

Als je doelstelling is om een marathon te lopen zul je meer cardio moeten doen zodat je hart en longen (het cardiovasculaire systeem) zich kunnen aanpassen aan deze belasting, anderzijds zal een bodybuilder vooral krachttraining doen om zijn spieren te laten groeien.

Strak en fit worden

Is je doel echter strak en fit worden? Doe dan cardio door kracht! Ja, je hoort het goed. Cardio door kracht, dus combineer een aantal krachtoefeningen en voer deze na elkaar uit zonder rust tussen de oefeningen door. Op deze manier train je veel effectiever en efficiënter! Doordat je niet telkens hoeft uit te rusten ben je minder tijd kwijt aan je training en help je je hartslag flink omhoog, probeer het maar eens met onderstaand circuit!

Oefeningen

Onderstaand circuit kun je gewoon thuis uitvoeren, je hebt er geen materiaal voor nodig. Als je nog geen sit-ups kan dan kun je deze ook vervangen voor crunches, probeer met de squat zo diep mogelijk te zakken maar houd je rug recht.

  • 10 push ups (eventueel op je knieën)
  • 20 (jumping) lunges
  • 30 sit-ups
  • 40 squats
  • 50 jumping jacks

Na elke ronde hou je 2 minuten rust.

Het resultaat

Door op deze manier te trainen zul je je fitter en gezonder gaan voelen. Ook zul je merken dat je veel meer energie verbrand op het moment dat je je krachtoefeningen gaat gebruiken als cardio apparaat en daardoor sneller die fitte en slanke body krijgt die je altijd al hebt gewild!

Eerst cardio of eerst kracht?

Afhankelijk van je doelstelling zul je dus altijd, direct vanaf het begin, een combinatie moeten doen tussen cardio en kracht. Cardio hoeft dus geen loopband of crosstrainer te betekenen. Heb je serieuze doelstellingen? Zoek dan een goede coach op die je kan helpen bij het maken van een trainingsplan op maat, dit kan ook online!

Succes!

Lees ook:

 

Met dank aan OneFit. Door: Jurre Grimberg (Eigenaar van ArenaGym Amsterdam) en Kevin Teunissen (Personal trainer/ fysiotherapeut bij ArenaGym Amsterdam)