Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bye bij? Vraag gratis bijenzaad aan en voorkom uitsterven

Bye bij? Vraag gratis bijenzaad aan en voorkom uitsterven

Bye bij? Vraag gratis bijenzaad aan en voorkom uitsterven

Onder normale omstandigheden sterft jaarlijks 10% van de bijen, de laatste jaren is dat zelfs 20 tot 30 procent. Geen goed teken, want voedselgewassen hebben bestuiving nodig om te produceren; zonder bijen verdwijnt het merendeel van de groenten, fruit en noten. Of het wordt onbetaalbaar. Gelukkig kunnen we daar zelf iets tegen doen. Gratis bijenzaad aanvragen bijvoorbeeld.

De bloemetjes en bijtjes

Veel bloemen en planten zijn voor hun bestuiving – en dus voortplanting – afhankelijk van honingbijen. Deze vliegen van de ene bloem naar de andere om nectar te verzamelen en ze verspreiden zo stuifmeel. Maar veel van de oorspronkelijk in de natuur voorkomende bloem bestuivende insecten zijn verdwenen doordat hun natuurlijke omgeving ernstig is aangetast door de schaalvergroting in de landbouw, verstedelijking en wegenaanleg. Omdat er minder bijen zijn, zijn er minder bestuivingen, waardoor er weer minder planten en bloemen zijn. Als gevolg hiervan hebben bijvoorbeeld bepaalde vogels geen eten meer.

Doe-dit-zelf

  • Vraag gratis bijenzaad aan op pluk.nl, het online platform met scherpe deals voor allerlei producten en uitjes die ook nog eens heel duurzaam zijn. Met bijenzaad maak je van je tuin of balkon een bijvriendelijke bloemenzee. Door te zaaien, lever je al een onmisbare bijdrage aan het welzijn van de bijen.
  • Koop een wildebloemen-zadenmix. Zo breid je hun voedselbron uit en het ziet er ook nog eens mooi uit.
  • Plaats naast de bloemen een schaaltje met water voor dorstige bijen. Doe hier wel iets in zodat ze niet kunnen verdrinken, bijvoorbeeld de harde schalen om noten.
  • Koop biologisch. Dat hoef je heus niet altijd te doen, maar met een keer per week een biologische komkommer kopen ondersteun en stimuleer je de biologische arbeidsmarkt al.
Beeld: iStock