Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Houd jij je buik regelmatig in? Dat is niet goed voor je gezondheid en je seksleven

Houd jij je buik regelmatig in? Dat is niet goed voor je gezondheid en je seksleven

Houd jij je buik regelmatig in? Dat is niet goed voor je gezondheid en je seksleven

We doen het allemaal weleens en soms hebben we het niet eens meer door: je buik inhouden. Even voor op de foto, of wanneer je gaat zitten. Uit onderzoek blijkt alleen dat dit helemaal niet goed is voor je gezondheid en je seksleven. Zo kan het er zelfs voor zorgen dat je moeilijker klaarkomt. En dat willen we natuurlijk niet. 

Je buik inhouden is in eerste instantie helemaal niet nodig, laten we dat voorop stellen. Bovendien heeft het nadelige gevolgen voor je gezondheid. Je buik inhouden heeft namelijk nadelige effecten op je ademhaling en je bekkenbodem.

Kortademig en onvoldoende zuurstof

Misschien heb je het weleens gemerkt. Het inhouden van je buik kan namelijk je ademhaling veranderen. Het heeft namelijk invloed op je ademruimte, waardoor je oppervlakkiger gaat ademen en niet goed kunt inademen. Die kortademigheid kan leiden tot stress, maar ook je bloedvaten kunnen zich samentrekken. Dat zorgt weer voor onvoldoende zuurstoftoevoer naar je hersenen. En dat zorgt weer voor hoofdpijn en duizeligheid.

Eenmalig je buik inhouden als je op de foto gaat, zal dit niet direct tot gevolg hebben. Maar houd je dagelijks je buik in, dan kan het zijn dat je deze klachten gaat ervaren.

Pijn aan je bekkenbodem

Andere klachten die je kunt ervaren, ontwikkelen zich op een heel andere plek in het lichaam. Door het inhouden van je buik kun je namelijk last krijgen van je bekkenbodem. En pijn aan je bekkenbodem zorgt voor een hoop andere, vervelende kwaaltjes. Zo kan het klaarkomen bijvoorbeeld moeilijker worden.

Lees ook
Auw! Waarom je buikpijn krijgt van ui, prei en knoflook

Nadelige gevolgen voor je seksleven

Je buik inhouden gaat dus veel verder dan hoofdpijn, het kan zelfs nadelige gevolgen hebben voor je seksleven. Een ingehouden buik kan namelijk leiden tot buikpijn, een opgeblazen gevoel, pijn tijdens de seks, urineverlies, rugpijn en constipatie. Klachten die sowieso niet fijn zijn, maar al helemaal de seks onprettig maken. Bij het inhouden van je buik span je je buikspieren krampachtig en lang aan. Dat heeft als vanzelfsprekend negatieve invloed op de andere spieren rond die zone. Zo ook je bekkenbodemspier. En een gespannen bekkenbodemspier, kan penetratie tijdens de seks ook pijnlijk maken.

Je buik inhouden is voor veel mensen een gewoonte geworden, waar ze zelf nauwelijks meer wat van merken. En als je af en toe je buik inhoudt, zal je echt niet direct last krijgen van bovenstaande klachten. Dat gebeurt pas als je het lang en vaak doet. Omdat je buik inhouden voor veel mensen een gewoonte is geworden, is het lastig om het af te leren. Je hersenen zijn namelijk niet anders gewend. Wil je het afleren, dan is ontspanning het belangrijkst. Op wat voor manier je ontspant, verschilt per persoon. Maar belangrijk is, om je hier in ieder geval bewust van te zijn en te doen wat voor jou het beste helpt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images