Zomertijd Beeld Getty Images
ZomertijdBeeld Getty Images

Brace for impact: zo trotseer je de zomertijd als een pro

De lente is in aantocht en dat betekent dat we binnenkort de switch maken van wintertijd naar zomertijd. Een uurtje minder slaap lijkt vrij onschuldig, maar dat gemiste uur heeft gevolgen voor je biologische klok. Wat doe je hieraan? Experts leggen uit.

Dankzij deze tips merk je niks van dat uurtje minder slaap.

Biologische klok

Aankomende weekend gaat de klok een uur vooruit en dat betekent een uur langer licht. Waar de een mekkert over dat gemiste uurtje slaap, merkt de ander er vrij weinig van. Toch is het handig om je voor te bereiden op de zomertijd. Dat vindt je biologische klok wel zo fijn namelijk.

First things first: wat is de biologische klok eigenlijk? De biologische klok bestaat uit een groepje zenuwcellen in je hypothalamus (goed scrabbelwoord) en regelt van alles in je brein en lichaam. Waaronder: je slaap-waak ritme, je stofwisseling, je moods en je hormonen. Deze klok heeft een 24-uurs ritme en loopt gelijk met het op- en ondergaan van de zon. Gaat de normale klok een uur vooruit? Dan moet ook de bio-klok zich aanpassen.

En dat kan voor sommigen best een struggle zijn.

Op tijd naar bed

Experts vertellen aan Nu.nl waarom het verstandig is om deze week op tijd naar bed te gaan. Vóóral avondmensen. “Sommige mensen hebben problemen met in slaap vallen op de nieuwe tijd of zijn heel slaperig overdag. Dit komt doordat de wintertijd voor hun biologische klok goed functioneerde en de nieuwe tijd niet”, vertelt slaappsycholoog Helmy Pluis.

Het ontwikkelen van een nieuw biologisch ritme kost tijd. Marijke Gordijn, chronobioloog, zegt hierover: “Daarom zou je eigenlijk al eerdere moeten beginnen met tien minuten of een kwartier eerder naar bed gaan en eerder opstaan. En zoek direct na het opstaan, maar ook gedurende de hele dag, meer het daglicht op.”

Tips van de slaappsycholoog

Helmy heeft nog wat extra tips voor de aankomende week.

  • Eet regelmatig en skip vooral je ontbijt niet.
  • Ga in de zomertijd op hetzelfde tijdstip naar bed als in de wintertijd.
  • Draag minder vaak een zonnebril en neem ‘s avonds minder blauw licht tot je. Het dragen van een zonnebril en tv kijken ‘s avonds verwart je biologische klok namelijk.

Kom maar op met die zomertijd, we are ready!

Bron: NU.nl, Herseninstituut

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden