Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Boterham of cracker, wat is beter voor de lijn?

Boterham of cracker, wat is beter voor de lijn?

Boterham of cracker, wat is beter voor de lijn?

In januari proberen we allemaal wat gezonder te leven. Zo wordt de bestsellerlijst op Amazon aangevoerd door dieetboeken, vieren sportscholen hun toename in leden en tuimelen de #fitgirls over elkaar om jou de beste tips te geven voor een succesvolle workout.

Extreem diëten kan leiden tot gewichtsverlies, maar maakt in de meeste gevallen ook dat je snel weer aankomt als je ‘normaal’ gaat eten. Beter is om verschillende kleine aanpassingen in je eetpatroon te doen. Geen mayonaise meer op je boterham bijvoorbeeld, zwarte koffie in plaats van lattes en volkoren crackers met zuivelspread in plaats van een boterham met kaas.

Crackers

Maar is een cracker eigenlijk wel zo veel beter voor de lijn? Het vervangen van brood door rijstwafels of crackers is een beproefde afvalmethode voor veel mensen, maar volgens het Voedingscentrum kan je beter gewoon een volkorenboterham eten.

Dat heeft met drie belangrijke dingen te maken: jodium, voedingsvezels en verzadigde vetten. Een boterham bevat veel voedingsvezels en jodium, terwijl een cracker weinig van beide heeft en juist relatief veel verzadigd vet bevat. Dit verzadigde vet verhoogt je cholesterol en is daardoor niet goed voor je bloedvaten.

Volkorenboterham

Jodium helpt bij bovendien bij de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen heb je nodig voor een goede groei, je stofwisseling en ontwikkeling van het zenuwstelsel. In Nederland zit van nature niet veel jodium in de voeding, maar dus juist wel in die volkorenboterham.

Tenslotte bevat een boterham vaak meer vezels. Die voedingsvezels zijn onmisbaar als je af wil vallen, want ze zorgen voor een goede stoelgang en een verzadigd gevoel. Crackers doen dat minder, waardoor je sneller honger krijgt (of 14 crackers achter elkaar gaat eten).

giphy

Af en toe een cracker kan dus best, bij een goede kop soep bijvoorbeeld, maar het is een slecht idee om brood volledig te vervangen door crackers.

 

Lees ook:

Bron: Voedingscentrum.nl