Bloody hell: Heftige menstruatieklachten? Dit moet je weten over endometriose
Ongesteldheid: de pijn, het ongemak, veel bloedverlies, het is elke maand weer feest. Maar sommige mensen hebben extreem veel last van hun ongesteldheid. Hevige bloedingen en ontzettend veel pijn zijn niet normaal. Het zou in dat geval kunnen dat je last hebt van endometriose. Wij leggen je uit wat deze ziekte inhoudt.
Endometriose is een chronische ziekte, waar je last van kunt krijgen vanaf het eerste moment dat je menstrueert.
Endometriose
Bij endometriose zit er weefsel, dat lijkt op baarmoeder-slijmvlies, buiten de baarmoeder, bijvoorbeeld op de eileiders of eierstokken. Het slijmvlies in de baarmoeder wordt elke maand dikker, maar het slijmvlies buiten de baarmoeder ook. Dit slijmvlies komt dan bijvoorbeeld in de buikholte, op of in de eierstokken of tussen de baarmoeder en de blaas terecht.
Tijdens de menstruatie komt daardoor bloed in de buikholte, wat kan zorgen voor ontstekingen en verklevingen. Hierdoor kun je verschillende klachten krijgen.
Symptomen
Een aantal symptomen van endometriose kunnen zijn:
- Pijnlijke menstruatie, maar ook pijn voorafgaand aan de ongesteldheid
- Veel bloedverlies
- Pijn bij het vrijen
- Moeizame, pijnlijke ontlasting of bloedverlies tijdens de ontlasting
- Pijn bij het plassen
- Chronische (buik)pijn
- Extreme vermoeidheid
- Vruchtbaarheidsproblemen
Behandeling van endometriose
Heb je zelf last van de bovenstaande symptomen? Ga dan naar de huisarts om je te laten onderzoeken. De huisarts kan pijnstillers als met paracetamol, ibuprofen of naproxen voorschrijven. Maar ook met medicijnen met hormonen of anticonceptiemiddelen kunnen de klachten verminderen.
Mocht dit niet genoeg helpen, dan kun je worden doorverwezen naar de gynaecoloog. Deze kan samen met jou bespreken welke behandeling wenselijk is. Door middel van een MRI-scan, gynaecologisch onderzoek of echoscopisch onderzoek kan de ernst van de situatie worden vastgesteld. De gynaecoloog kan andere medicatie voorschrijven, een hormoonbehandeling proberen of er kan worden besloten om een kijkoperatie te doen.
Heb je ernstige menstruatieklachten, schroom dan niet om naar de huisarts te gaan voor een doorverwijzing naar de gynaecoloog.