Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Blog Janke: ‘Alles over de 4 soorten hechting en de invloed ervan op rouw’

Blog Janke: ‘Alles over de 4 soorten hechting en de invloed ervan op rouw’

Blog Janke: ‘Alles over de 4 soorten hechting en de invloed ervan op rouw’

Janke Verhagen (36) verloor in 2014 haar vriend én de vader van hun zoon bij een vergismoord. Al snel na die heftige gebeurtenis realiseerde ze zich dat ze twee keuzes kon maken. Óf met gesloten gordijnen de wereld aan haar voorbij laten gaan, óf ervoor zorgen dat ze het leven weer leuk ging vinden. Ze koos voor het laatste en blogt nu onder meer voor Flaironline.nl over rouw en verlies. Deze week alles over hechten en rouw.

“Hechten is de tegenhanger van rouw. Een quote die recht doet aan wat rouw eigenlijk is: Rouw is liefde die zijn adres is kwijtgeraakt!

De manier waarop je gehecht bent, bepaalt voor een deel ook de manier waarop je rouwt na een verlies. Hechting wordt hierbij weer voor een groot deel bepaald door de manier waarop je opgroeit. Daarnaast spelen factoren zoals karakter, sociale context en de aan- of afwezigheid van steunfiguren ook een grote rol. Een complicerende factor is dat rouw op zich ook weer invloed kan hebben op je manier van hechten na een verliessituatie.

Gemakshalve onderscheiden we vier soorten hechting:

 • Veilige hechting
 • Vermijdende hechting
 • Ambivalente hechting
 • Gedesorganiseerde hechting

De soort hechting wordt vooral bepaald door de balans tussen nabijheid en exploratie. Nabijheid kan je uitleggen als ‘consistente geruststelling’ en exploratie als ‘vrijheid bieden’. Wanneer het accent ligt op exploratie (veel of alleen maar vrijheid) kan er vermijdende hechting ontstaan. Bij een accent op nabijheid (veel of alleen maar bescherming) kan er een ambivalente hechting ontstaan. Gedesorganiseerde hechting ontstaat als er eigenlijk geen lijn te ontdekken valt in de opvoedmethode.

‘Persoonlijk vind ik dit het moeilijkste aspect van opvoeden’

Mooi deze theorie, maar hoe zit dat in de praktijk? Kijk eens naar de manier waarop jij je kinderen opvoedt, of de manier waarop je zelf opgevoed bent. Geef of kreeg je enorm veel vrijheid? Of ben je altijd beschermd en doe je ditzelfde bij je kinderen? Persoonlijk vind ik dit het moeilijkste aspect van opvoeden. Wanneer laat je je kind los en wanneer bescherm je hem? Als ik dat antwoord zou hebben, dan was ik nu rijk geweest. Balans is het toverwoord. Theoretisch kan je stellen dat beide manieren toegepast moeten worden om te zorgen voor een zogenaamde veilige hechting.

De gevolgen op de manier van rouwen

Hoe verhoudt zich dan de hechting tot de manier waarop wij rouwen? De theorie is hier heel duidelijk over, en ik zie dit eigenlijk ook zonder uitzondering terugkomen in de praktijk.

Veilige hechting

Volwassenen met een veilige hechting reageren op rouw met:

 • Verschillende perspectieven
 • Reflectie naar zichzelf, de situatie en hun omgeving
 • Openheid
 • Consistentie

Vermijdende hechting

Volwassen met een vermijdende hechting reageren op rouw door:

 • De indruk te wekken geen zorg/steun nodig te hebben
 • Het minimaliseren van het belang van hechting
 • Zich onafhankelijk en sterk voor te doen

Ambivalente hechting

Volwassenen met een ambivalente hechting reageren op rouw met:

 • Het aanklampen van bestaande en nieuwe relaties
 • Afhankelijkheid
 • Extreem gedetailleerde verhalen over de verliessituatie

Gedesorganiseerde hechting

Volwassenen met een gedesorganiseerde hechting reageren op rouw met:

 • Een onduidelijke intentie
 • Onsamenhangende behoeften
 • Minimale motivatie
 • Een schouder ophalen
 • Bewegingen tussen vermijdende en ambivalente rouw reacties

Algemeen wordt aangenomen dat een veilige hechting een emotionele aanpassing tijdens een rouwproces positief ondersteunt.

Goed verhaal, en nu?

Ik kan alleen reflecteren op mijn eigen verliessituaties. Mijn hechting is veilig te noemen (zoals het overgrote deel van de mensen overigens), en ik herken mezelf in de genoemde rouwreacties. Hier moet ik wel een hele dikke vette MAAR bij aantekenen: ik herken namelijk ook tot op zekere hoogte de rouwreacties genoemd bij de andere hechtingsstijlen. Weliswaar in mindere mate, maar ze zijn er zeker geweest. Sommige zelfs vaker dan me lief is. Veel vaker zelfs. Misschien kan ik daar nog eens een artikel over schrijven, ik vermoed zelfs wel meer dan één, zo stiekem.

Lees ook
Blog Janke: ‘Het integratief rouwmodel in een notendop én mijn eigen ervaringen’

De theorie achter hechtingsstijlen in combinatie met rouwreacties is zeker toe te passen in de praktijk. Echter, het is niet altijd zo zwart-wit. Zoals met de meeste zaken van het leven. Rouw en de reactie daarop blijft een individueel proces welke niet chronologisch verloopt, of via een bepaald stramien.

Geen goed en geen fout

Op sommige dagen haalde ik mijn schouders op, op andere dagen werd ik ineens extreem afhankelijk van anderen. Maar over het algemeen ging dat hele rouwen me best goed af. Dit kan ik nu, achteraf, prima zien. Toen ik er midden in zat, dacht ik alleen maar: ‘Ik doe het verkeerd, ik heb niet de juiste reacties, ik heb eigenlijk geen idee hoe dat hele rouwen moet!’

En dat is het hele duale aan rouwen. Er is geen goed. Er is geen fout. Er is alleen wat bij jou past en wat jij geleerd hebt toen je zelf jong was. Hechten en rouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar laat de theorie je niet vertellen hoe het moet. Vertel jij maar gewoon aan jezelf dat jij doet wat jij denkt dat goed is! Happy Mourning!”

Over Janke Verhagen

Janke (36) verliest in 2014 haar vriend, en vader van hun zoon, bij een vergismoord. Het daadwerkelijk doelwit van de liquidatie woonde bij hen in de buurt. Janke realiseerde zich al snel dat ze twee keuzes kon maken. Of met een gesloten gordijnen de wereld aan haar voorbij laten gaan, of ervoor zorgen dat ze het leven weer leuk ging vinden. Ze koos voor het laatste. Na haar post HBO opleiding tot rouw & verliesdeskundige is Janke nu spreker en copywriter en schrijft daarnaast dagelijks voor haar eigen website (www.hetisomtejanke.nl) over doorleven na een klotegebeurtenis. Dit doe ze middels interviews, maar ook inspirerende en informatieve stukken komen hierbij aan bod.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.