Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bleh, maar wel herkenbaar: waarom je moet poepen als je zenuwachtig bent

Bleh, maar wel herkenbaar: waarom je moet poepen als je zenuwachtig bent

Bleh, maar wel herkenbaar: waarom je moet poepen als je zenuwachtig bent

Zit je rete-zenuwachtig op een spannend telefoontje te wachten? Grote kans dat je het wachten even onderbreekt om de wc een bezoekje te brengen. En da’s niet raar. De uitdrukking ‘zeven kleuren bagger schijten’ bestaat namelijk niet voor niets.

In normale toestand verwerkt je lichaam eten door het aanspannen en ontspannen van spieren in het spijsverteringskanaal. Je genuttigde maaltijd brengt zo’n 24 tot 48 uur in je lichaam door voordat alle voedingsstoffen zijn opgepikt en ‘de rest’ er op de wc uitkomt. Als je stress ervaart, reageert je lichaam daar ook op en dat heeft invloed op het spijsverteringsproces.

Bescherming

Of je je nu druk maakt om een gesprek op je werk of iets fysieks als het lopen van de halve marathon, voor je lichaam maakt het soort stress niet uit. Stress is voor je lichaam een bedreigende factor en dus zal je lijf alles doen om je te beschermen. Bij acute zenuwen stijgt de hoeveelheid CRF (corticotropin-releasing factor) in de hersenen, en wordt er een seintje aan de rest van je lijf gegeven.

Whoeps

Je maag en dunne darm reageren daarop door minder vaak te spannen en ontspannen. Daardoor verlies je je eetlust. Het is een manier van je lichaam om je alle energie te geven en om te dealen met de stressvolle situatie. Het enterische zenuwstelsel zorgt ervoor dat je dikke darm juist méér gaat aanspannen en ontspannen. Weer met als reden om jou te helpen: het probeert zich op die manier van eventuele giftige stoffen te ontdoen. Bij fysieke stress (als je dus bijvoorbeeld gespannen bent voor die hardloopwedstrijd) zijn de bewegingen van de dikke darm minder heftig dan bij mentale stress. Het resultaat? Juist, jij die het voor een stressvolle afspraak bijna ‘in d’r broek doet’.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Gezondheidsnet | Beeld iStock

[RECENT_POSTS]