Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bewezen: vrouwen hebben het écht sneller koud dan mannen

Bewezen: vrouwen hebben het écht sneller koud dan mannen

Bewezen: vrouwen hebben het écht sneller koud dan mannen

Vrouwen, zet je schrap. De koude maanden komen er weer aan. En ja, het is bewezen dat vrouwen het sneller koud krijgen dan mannen.

In de Universiteit van Tel Aviv is een onderzoek gedaan naar vrouwen en mannen, wie het sneller koud heeft. Daaruit blijkt, dat vrouwen toch de grootste koukleumen zijn. Ook zetten vrouwen de thermostaat een halve graad hoger dan mannen, blijkt uit een studie van de VTT Technical Research Center of Finland.

Koukleum

Olga ter Hart-Nijholt (44), hoort ook bij deze vrouwen. Ze is een echte koukleum en zou het liefst elke dag 25 graden willen. Ze vertelt tegen EditieNL, dat bij 20 graden, ze het altijd koud heeft. ‘Ik heb dan standaard twee of drie lagen kleding aan. Overal in huis liggen dekentjes.’

Olga wandelt nooit voor de leuk. Al helemaal niet als het onder de 20 graden is. Ze ging laatst de hond uitlaten en dat was geen pretje. ‘Het was buiten 12 graden. Toen ik terugkwam had ik het zo koud dat ik twintig minuten onder de douche heb gestaan.’ De koukleum had zelfs de douche op 40 graden gezet, maar alsnog had ze hele koude voeten.

Verschil tussen man en vrouw

‘Vrouwen produceren minder warmte dan mannen. Ze moeten hun best doen om minder warmte verliezen, anders koelen ze af”, vertelt Thermofysioloog Boris Kingma tegen EditieNL. Boris heeft zelf onderzoek gedaan naar de verschillen met mannen en vrouwen, qua temperatuur. ‘Dat vrouwen een lagere warmteproductie hebben komt onder andere doordat ze minder weefsel hebben. Spierweefsel produceert bijvoorbeeld warmte en dat hebben mannen meer.’ Vrouwen grijpen dus sneller naar een dekentje dan mannen.

Lees ook
Volgens de laatste voorspellingen wordt komende winter: de koudste in jaren

Klappertanden

Wanneer de bloedvaten samenknijpen gebeurt dat meestal bij je handen, maar dat gevoel gebeurt ook bij je neus, oren, tenen en de onderkant van je voeten. Je lichaam geeft als het ware een signaal. Thermofysioloog Boris vertelt: ‘Dat is hoe je lichaam je gedrag helpt te sturen naar een optimale balans in temperatuur.’ Mannen krijgen het ook wel koud, maar die geven het minder snel toe.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | beeld: GettyImages