Bewezen: mensen die vaker vloeken, liegen minder Beeld
Bewezen: mensen die vaker vloeken, liegen minder

Bewezen: mensen die vaker vloeken, liegen minder

Godgloeiende... Ben jij - tot groot afschuw van je moeder - behoorlijk grof gebekt? Volgens nieuw onderzoek is dat goed nieuws: mensen die veel vloeken zouden namelijk ook het meest eerlijk zijn.

Zo wordt tenminste beweerd in het Amerikaanse televisieprogramma TODAY. Het programma verwijst naar een onderzoek aan de Universiteit van Cambridge, waarbij 276 mensen werd gevraagd naar hun vloekgedrag. Deelnemers moesten aangeven hoe vaak ze scheldwoorden, zowel mondeling als schriftelijk, en in welke situaties.µ

De onderzoekers onderzochten daarnaast de eerlijkheid van de de deelnemers, bijvoorbeeld door ze te vragen of ze wel eens misbruik van mensen maakten, vals speelden bij spelletjes of andere mensen de schuld gaven van zaken die ze zelf gedaan hadden.Wat bleek? Mensen die het meest vloekten bleken verhoudingsgewijs het meest eerlijk.

Imago

Een tweede, groter experiment onder bijna 74.000 Facebookgebruikers gaf ongeveer dezelfde uitkomst. Ook hier bleek dat de mensen die online 'netter' waren, veel meer hun best deden om 'cool' over te komen. In het creëren van het gewenste online imago werd er meer dan eens creatief omgesprongen met de waarheid.

De meest voor de hand liggende verklaring voor deze resultaten is volgens onderzoeker David Stillwell dat mensen die veel vloeken zich minder aan de sociale conventies houden. Vloeken wordt immers vaak gezien als asociaal en onbeleefd. De mensen die toch vloeken, filteren hun taalgebruik niet en zullen dus ook in hun verhalen of gedrag geen sociale filter gebruiken. Mensen die het belangrijk vinden zo goed mogelijk over te komen, zullen eerder kiezen voor een 'leugentje om bestwil'. Adele is dus vast een goudeerlijk mens ;)

Lees ook:

Bron: Cosmopolitan, afbeeldingen via giphy

Eefje Pilon

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden