BEWEZEN: lelijke vrienden maken je knapper! Beeld
BEWEZEN: lelijke vrienden maken je knapper!

BEWEZEN: lelijke vrienden maken je knapper!

Het wordt ook wel eens 'the ugly friend effect' genoemd, de neiging om iemand aantrekkelijker te vinden als ze in gezelschap van mensen zijn die niet gezegend zijn met uiterlijke schoonheid, dan als je ze alleen zou beoordelen. Tot nu toe leek het enkel een fabeltje te zijn, maar nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het fenomeen wel degelijk bestaat.

Een studie aan de Royal Holloway University vroeg aan de deelnemers om de aantrekkelijkheid van enkele gezichten te beoordelen en ze daarna een score te geven. Daarna moesten de deelnemers dezelfde gezichten beoordelen, maar deze keer stonden ze afgebeeld naast minder aantrekkelijke gezichten. Uit het onderzoek bleek dat vanaf het moment dat de 'afleidende gezichten' in beeld kwamen, de andere gezichten een hogere score toegedeeld kregen dan tijdens de eerste ronde.

"Tot nu toe gingen we er vanuit dat de mate van aantrekkelijkheid van een persoon over het algemeen stabiel was," zegt Dokter Nicholas Furl. "Als je een foto van George Clooney moest beoordelen, zou je deze vandaag toch een even hoge score geven als je morgen zou doen? Maar uit dit onderzoek blijkt nu dat ons gezelschap een invloed heeft op hoe aantrekkelijk anderen ons vinden."

Kieskeurig

Uit het onderzoek bleek ook dat de aanwezigheid van een minder aantrekkelijk gezicht ervoor kan zorgen dat we kieskeuriger worden. Zo zou het ervoor zorgen dat de verschillen tussen aantrekkelijke gezichten ook uitvergroot worden en we strenger zijn in onze beoordelingen. In plaats van te focussen op de schoonheid van anderen, gaan we eerder focussen op hun uiterlijke gebreken.

Het onderzoek komt er ongeveer een jaar na de film 'The Duff', afkorting voor 'Designated Ugly Fat Friend', die vertelt over een meisje dat te weten komt dat haar knappere en populairdere vriendinnen enkel met haar omgaan omdat ze er dan nóg knapper uitzien.

Lees ook:

Bron: Telegraaf UK

Laura Massoels

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden