BEWEZEN: Inspirerende quotes en likes maken ons ongelukkig Beeld
BEWEZEN: Inspirerende quotes en likes maken ons ongelukkig

BEWEZEN: Inspirerende quotes en likes maken ons ongelukkig

Betrap je er jezelf ook soms op dat je een tikkeltje droevig bent als enkel 10 mensen je Facebook-post liken? Always look on the bright side of life... Ofzoiets, want er zijn miljoenen inspirerende quotes op sociale media die je vertellen om het leven te omarmen en gelukkig te zijn. En die dingen zouden ons, volgens een Amerikaanse studie, nu net ongelukkig maken.

Er zijn al meerdere onderzoeken gedaan omtrent de gevolgen van sociale media en een nieuwe Amerikaanse studie toont alweer hetzelfde aan: we worden namelijk ongelukkig van sociale media. Mensen doen zich anders voor op hun online profielen en tonen enkel de leuke momenten in het leven. En die overdreven drang naar geluk maakt ons net ongelukkig wijst het onderzoek uit. Mensen die hun negatieve emoties accepteren, gaan in de toekomst hun gedrag beter kunnen aanpassen aan eventuele problemen. Wie denkt dat je je emoties zelf kan veranderen, gaat zichzelf sneller als de schuldige aanwijzen tijdens een tegenslag.

Ook Leo Bormans, auteur van de bestseller ‘The World Book of Happiness’, deelt dezelfde mening. "De jongste jaren moet alles in onze maatschappij fun zijn en moeten we allemaal happy in het rond dansen. Het lijkt wel alsof iedereen voortdurend cupcakes aan het bakken is," schrijft hij in zijn nieuwe boek 'Geluk 2.0'. "Door je uitsluitend op het positieve te focussen, word je niet gelukkig. Integendeel, je loopt tegen een muur."

De uitkomst van de nieuwe studie is helemaal geen verrassing want uit eerdere onderzoeken bleek ook al dat zelfhulpboeken en inspirerende quotes een van de redenen zouden zijn van de stijgende depressies. Quotes zoals 'Geluk is een keuze, dus kies om gelukkig te zijn' zouden je namelijk onrechtstreeks het gevoel geven dat niet gelukkig zijn je eigen fout is.

"Kankerpatiënten krijgen steeds te horen dat ze moeten vechten en positief zijn en dat alles dan wel goed komt, maar dat is niet zo’, vertelt Bormans. ‘Voor veel mensen loopt het niet goed af, en bovendien gaan we die dan ook nog eens met een schuldgevoel opzadelen. Want het is bijna hun eigen schuld, omdat ze niet positief zijn geweest. Dat is de tirannie van het positief denken, en die klopt natuurlijk niet.’

Hoe moeten we dan wel met onze emoties omgaan? "Het is een kwestie van mixed emotions: zowel pijn en verdriet als vreugde en enthousiasme moet je toelaten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dat doen op lange termijn het gelukkigst zijn." Ook chocolade zou kunnen helpen volgens Bormans, maar ook hier alles met mate. Eén praline, niet de hele doos dus!

Lees ook:

Laura Massoels

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden