Bewezen: déze lunchgewoonte is nóg slechter dan eten achter je bureau! Beeld Getty Images
Bewezen: déze lunchgewoonte is nóg slechter dan eten achter je bureau!Beeld Getty Images

Bewezen: déze lunchgewoonte is nóg slechter dan eten achter je bureau!

Zeg eens eerlijk: wanneer heb jij voor het laatst in alle rust je lunch gegeten? En dan bedoelen we zonder afleiding van je telefoon, laptop, en zelfs een lunch meeting telt niet mee. Waarschijnlijk is het erg lang geleden, en je bent écht niet de enige.

Overeten

We nemen tegenwoordig nog maar heel weinig tijd voor ontspanning en rust. Dit terwijl het juist zo belangrijk is om tussen de drukte door even een rustmoment in te lassen, om bewust te eten en bij te tanken voor de rest van de werkdag. Maar nee. In plaats daarvan lunchen we achter onze laptop, terwijl we onze mailbox legen. Het resultaat? Gedachteloos en gejaagd eten, wat vaak leidt tot overeten.

Onderzoek

Nu blijkt uit onderzoek van de University of Surrey dat rondlopen tijdens het eten hetzelfde effect kan hebben. Hoe ze te werk zijn gegaan? Het onderzoek werd gehouden onder drie groepen vrouwen, die op verschillende manieren aten: tijdens het tv kijken, al wandelend, en rustig zittend, waarbij ze focusten op hun eten. Daarna werden er een aantal vragen gesteld en werd er nog meer eten aangeboden.

Meer chocolade

De uitkomst van dit onderzoek is uiterst verrassend. Want degenen die rondliepen tijdens het eten, bleken daarna vijf (!!!) keer meer chocolade te eten dan de andere deelnemers. Professor Jane Ogden legt uit: 'Je vol voelen is niet alleen het resultaat van een seintje naar je hersenen, maar ook een perceptie die kan worden beïnvloed door emoties en afleiding.'

Minder vol

Als je on the go eet, of eet tijdens het kijken van een serie, voel je je minder snel vol omdat je aandacht niet bij het voedsel ligt. We leren dus de associatie tussen eten en de maaltijdmomenten niet te maken, waardoor je dus meer honger zult hebben.

Lees ook Verschillende eetgewoontes in je relatie? Zó ga je ermee om

Lekker blijven wandelen

Natuurlijk is die lichaamsbeweging tijdens je lunchpauze écht een goed idee, en we moedigen je dan ook zeker aan om dit te blijven doen. Maar probeer in de toekomst bijvoorbeeld eerst te eten en dan nog een kwartiertje een frisse neus te halen!

Bron: Womanshealth | Beeld: Getty

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden