Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Slaaplekker! Dít is de beste tijd om te douchen voor een goede nachtrust

Slaaplekker! Dít is de beste tijd om te douchen voor een goede nachtrust

Slaaplekker! Dít is de beste tijd om te douchen voor een goede nachtrust

Wat is nou de ideale tijd om te gaan douchen voordat je gaat slapen? Door op tijd voor het slapengaan te douchen kun je namelijk zorgen voor een betere nachtrust. Dit heeft alles te maken met je lichaamstemperatuur. Hieronder leggen we je het allemaal uit. 

Lichaamstemperatuur

Je lichaamstemperatuur verandert de hele dag door. Ben je bijvoorbeeld moe, dan daalt je lichaamstemperatuur een klein beetje. Op deze manier weet je lichaam dat het tijd is om naar bed te gaan. Vervolgens blijft je lichaamstemperatuur tot ongeveer halverwege je slaapcyclus dalen. Met deze informatie kun je de tijd voor het douchen beter bepalen.

Douchen

Door te gaan douchen op het juiste tijd voor het slapengaan bevorder je je nachtrust. Door een warme douche te nemen stimuleer je de bloedstroom naar je ledematen, waardoor je lichaamstemperatuur juist afkoelt. Hierdoor krijgt je lichaam dus dat seintje dat je naar bed wilt.

De juiste tijd

Het beste is om twee uur voordat je gaat slapen een warme douche of bad te nemen. Als je gelijk na het douchen je bed in gaat is je lichaam nog te warm, waardoor je niet in slaap zult vallen.

Lees ook
Less is more: je zou eigenlijk maar twee keer per week moeten douchen

Hoe warm moet de douche zijn?

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Texas zou een warme douche niet alleen helpen om sneller in slaap te vallen, maar ook zorgen voor een betere slaapkwaliteit en een diepere slaap. De beste temperatuur hiervoor is tussen de 40 en 42,5 graden. Je huid wordt er alleen niet zo gelukkig van, want zo droogt die sneller uit. Hiervoor zou je beter met een temperatuur van 37 tot 38 graden kunnen douchen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images