zorgverzekering Beeld Getty Images
zorgverzekeringBeeld Getty Images

Besparen op je zorgverzekering? Wij vertellen je hoe

Is de premie voor je zorgverzekering een flinke kostenpost voor je? Dan is het natuurlijk best lekker als je in 2023 elke maand opnieuw wat euro’s kan besparen. Daarvoor heb je verschillende mogelijkheden. Let wel altijd op dat besparen geen doel op zich wordt en zorg vooral dat je goed verzekerd blijft.

Benieuwd wat voor jou de beste zorgverzekering voor 2023 is?

Besparen op je basisverzekering

Heb je geen aanvullende verzekering nodig, maar kies je voor enkel een basisverzekering? Dan zit daar je eerste winst.

Independer zorgexpert Mirjam Prins: “Het premieverschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekeringen is 400 euro per jaar. Terwijl alle basisverzekeringen precies dezelfde zorg vergoeden. Het enige grote verschil is dat je bij de duurdere basisverzekeringen (restitutie) helemaal zelf mag kiezen naar welke zorgverlener je gaat. En dat je bij de goedkopere basisverzekeringen (natura) bent aangewezen op de ziekenhuizen en behandelaars waarmee je verzekeraar een contract heeft. Maakt dat voor jou niet veel uit? Kies dan, net als de meeste Nederlanders, voor een naturapolis en tel uit je winst.”

Vrijwillig eigen risico verhogen?

Het eigen risico is een verplicht bedrag dat je moet betalen als je kosten maakt voor zorg uit je basisverzekering. In 2023 is dit 385 euro per jaar, voor iedereen. Als je zorgverzekeringen vergelijkt, heb je de mogelijkheid om dit eigen risico vrijwillig te verhogen. Tot maximaal 885 euro per jaar. Hoe hoger je vrijwillige eigen risico, hoe hoger de korting op je premie. Deze premiekortingen lopen op tot 300 euro per jaar.

Maar is dit verstandig? “Of het ook verstandig is, hangt helemaal af van je persoonlijke situatie”, legt Mirjam Prins uit. “Verwacht je volgend jaar regelmatig gebruik te maken van medische zorg, dan kun je je eigen risico beter zo laag mogelijk houden en niet verhogen. Denk je weinig of zelfs helemaal geen zorg nodig te hebben, dan kan vrijwillig verhogen een prima optie zijn. Zolang je beseft dat je zelf dat extra bedrag moet kunnen ophoesten, wanneer je in 2023 tóch zorg nodig hebt. Dat geld moet je dus wel achter de hand hebben. Goed om te weten: een bezoek aan de huisarts valt niet onder het eigen risico, dus hier zitten nooit kosten aan vast.”

Aanvullend verzekeren, doen of niet doen?

Op de vraag of je beter wel of beter geen aanvullende verzekering kan nemen, is het antwoord voor iedereen anders. Gelukkig hoef je geen rekenwonder te zijn om voor jezelf een goede afweging te maken.

Zoek eerst op wat de extra premie is die je elke maand zou moeten betalen voor bijvoorbeeld extra fysiotherapievergoeding. En vermenigvuldig dit bedrag met 12 (maanden).

Nu je hebt uitgerekend hoeveel extra premie je per jaar kwijt bent, kun je dit bedrag vergelijken met de daadwerkelijke fysiotherapietarieven. Die liggen tussen de € 28 en € 40 euro voor een gewone behandeling. Vermenigvuldig dit tarief nu met het aantal behandelingen dat je volgend jaar nodig denkt te hebben.

Zijn jouw fysiokosten lager dan het bedrag dat je aan extra premie zou moeten betalen? Dan spaar je dus geld uit als je je niet aanvullend verzekert.

Wat als het tussen de lakens niet zo lekker gaat?

Dit kan je doen

Korting collectieve zorgverzekering verdwijnt

De collectieve zorgverzekering is dit jaar veel in het nieuws. Mirjam Prins van Independer vertelt waarom. “De meeste Nederlanders hebben al jarenlang een collectieve zorgverzekering van hun werkgever of vereniging. Dat was soms voordeliger, vanwege de collectieve premiekorting. Maar deze korting is nu afgeschaft, waarmee het prijsvoordeel verdwijnt. Overstappen naar een ‘normale’ zorgverzekering kan je dus een forse besparing opleveren.”

Bron: Independer

IndependerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden