Moe onderzoek Beeld Getty Images
Moe onderzoekBeeld Getty Images

Ben jij nooit moe? Misschien komt het hier wel door

De één springt om zes uur zijn bed uit, de ander draait zich liever nog eens om terwijl de wekker een derde ronde snoozed. Ligt dat aan een korte nacht of heb je gewoon geluk?

Volgens wetenschappers is het geen van beide: uit onderzoek blijkt dat sommige mensen gewoon beter kunnen functioneren met minder slaap.

Het zit in de familie

Tijdens het onderzoek bekeken wetenschappers het DNA van verschillende families waarvan mensen zonder moeite op 5 uur slaap konden rondkomen. Deze personen bezaten allemaal het ADRB1 gen, wat ervoor zorgt dat je veel minder slaap nodig hebt dan mensen die dit gen niet hebben.

“Het is opmerkelijk dat we zo weinig over slaap weten, aangezien de gemiddelde mens een derde van zijn leven slaapt,” zegt Louis J. Ptáček, professor neurologie aan de Universiteit van California, San Francisco (UCSF).“Dit onderzoek is een opwindende nieuwe ontdekking, die ons helpt de circuits en verschillende soorten neuronen die bijdragen aan slapen te ontleden.”

Ook bij dierenvrienden

Het onderzoek werd ook uitgevoerd bij muizen, om te zien of zij een gelijksoortig gen hebben. En ja hoor, ook deze kleine knaagdieren droegen een gemuteerde variant van het ADRB1-gen bij zich. Deze muizen bleken ook een stuk minder slaap nodig te hebben dan de viervoetige vriendjes die het gen niet bezitten.

Hé, heb ik ADHD?

Veel vrouwen weten het niet

Toch lastig

Ondanks dat dit onderzoek vernieuwende inzichten biedt als het draait om slaap, blijft het een lastig onderwerp om te onderzoeken. “Slaap is zowel onderhevig aan onze biologie als aan ons gedrag. We drinken koffie en dwingen onszelf later op te blijven, wat tegen onze biologische instincten ingaat”, verklaart Ptáček.

Bron: Libelle, Cell.com

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden