Introvert  Beeld GettyImages
IntrovertBeeld GettyImages

Ben jij een introvert? No worries! Deze 5 do’s & don'ts helpen je een eind op weg

De een is wat stiller en de ander introduceert zichzelf overal met veel bombarie, everybody is unique! Toch kan het voor sommige introverten lastig zijn om hun eigen behoeftes voorop te stellen. Met deze do’s & don’ts leer je om uit je schelp te kruipen.

Psycholoog en coach Roos Woltering kaart belangrijke punten aan waar je als introvert op moet letten.

Verlies je waardevolle input niet

1) “Let op dat je niet over het hoofd wordt gezien. We leven in een wereld waarin het belangrijk is om veel van jezelf te laten zien. Terwijl een introvert minder op de voorgrond zal treden en zich eerder zal terugtrekken. Het risico is dan wel dat je in een grote groep soms onopgemerkt blijft en zelfs over het hoofd wordt gezien.

Dat is zonde, want dan gaat jouw waardevolle input verloren. En juist jouw (introverte) perspectief geeft misschien wel een broodnodig ander geluid. Dus probeer wel zichtbaar te blijven en af en toe ook in groepsverband toch ‘publiekelijk’ input te geven.”

2) “Stel jezelf een aantal keer per dag de vraag: ‘Is dit goed voor mij? Wat heb ik nodig?’ En probeer daar zo veel mogelijk naar te luisteren. Probeer op die manier te voorkomen dat je overprikkeld of opgebrand raakt.”

3) “Af en toe uit je comfortzone gaan, is voor iedereen goed. Ik wil introverten zeker aanmoedigen om bijvoorbeeld wél een keer het podium op te zoeken en jezelf te laten zien. Introspectie is goed, maar jezelf wat meer laten zien, is soms ook goed.”

Laat perfectie achterwege & be yourself

4) “Niet alles hoeft perfect te zijn. Antwoorden hoeven niet altijd tot in de puntjes uitgedacht te worden geformuleerd. Waar een extravert soms baat zou hebben bij af en toe vaker even naar binnengaan, is het voor een introvert niet erg om soms eens wat spontaner te reageren en te beseffen dat niet alles doordacht hoeft te zijn voor je het mag uiten.”

5) “De beste versie van jezelf worden als introvert, is kijken naar hoeveel tijd je daadwerkelijk nodig hebt om alleen te zijn om alle indrukken van buiten te verwerken. Doseer je tijd goed. En durf te staan voor wat je nodig hebt.”

Yvette BaxGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden