Hoogsensitief Beeld Getty Images
HoogsensitiefBeeld Getty Images

Ben jij een hoogsensitief persoon? Check hier de 9 kenmerken

De kerstdagen zijn weer achter de rug. De een haalt er enorm veel energie uit en de ander is juist kapot na twee volle dagen allemaal familie over de vloer. Ben jij heel gevoelig voor emoties en prikkels van anderen? Dan kan het zijn dat je hoogsensitief bent.

Lees hier 9 kenmerken van een hoogsensitief persoon. Kun jij je in de meeste vinden? Dan ben je waarschijnlijk hoogsensitief. Het is helemaal niet ernstig, je hebt alleen een gevoeliger zenuwstelsel dan gemiddeld.

1. Persoonlijkheidskenmerken

Over het algemeen zijn hoogsensitieve mensen erg perfectionistisch. Alles moet precies gaan volgens plan en als dat niet lukt - want niet alles gaat nou eenmaal zoals je wil - komt daar soms flink wat stress bij kijken. Daarom nemen deze mensen het liefst niet teveel risico wanneer ze een nieuwe keuze moeten maken. Ook zijn hoogsensitieve personen vaak erg plichtsgetrouw. Vraag ze om een gunst en ze zullen dit met 100% inzet uitvoeren. Een geheim bewaren? Ook geen probleem.

2. Piekeraar

Een HSP’er, oftewel highly sensitive person, denkt heel veel na. Het zijn enorme piekeraars. Dit heeft te maken met een bepaald level van intelligentie. Je bekijkt alles veel gedetailleerder, daardoor twijfel je regelmatig over het maken van de beste keuzes. Het vele nadenken kan ook betekenen dat je veel overthinkt over jezelf of over problemen in de wereld waar je geen invloed op hebt.

3. Sociale batterij snel leeg

Je krijgt als mens de hele dag door veel prikkels binnen. Bij sociale contacten zijn dat nog meer prikkels, omdat je constant actief aan het luisteren en praten bent. Als je op een verjaardag bent of danst met vrienden in de club ben jij vaak degene die als eerst naar huis wilt. Niet omdat het niet gezellig is, maar omdat jij het mentaal iets moeilijker kan verwerken.

4. Emoties en humeur van anderen

Jij voelt snel aan bij anderen wanneer zij boos of verdrietig zijn. In groepsverband pik jij degene die zich niet goed voelt er snel uit. Dit merk je door hun lichaamstaal en manier van praten. Soms vind je het lastig om de emoties van een ander los te laten. Jij neemt snel het humeur van een ander over.

5. Je bent graag alleen

Omdat je als mens dus door de dag heen veel prikkels te verwerken hebt, is het voor jou enorm fijn als je soms even hélemaal alleen bent. Geen mensen om je heen die iets van je willen. Geluiden van buren of huisgenoten kunnen jou snel irriteren. Het feit dat je graag op momenten door de dag heen alleen bent, maakt je niet direct introvert. Je bent gewoon een gevoelig persoon die even moet opladen.

6. Creatieve denkers

Doorgaans zijn HSP’ers creatieve denkers. Ze hebben een rijke fantasie en kunnen snel op nieuwe ideeën komen. Je hebt wellicht een passie voor schrijven, tekenen, muziek of het stylen van interieur. Je hebt goed inzicht en komt daarom ook vaak met oplossingen die een ander nog niet had bedacht.

7. Stress uit zich fysiek

Ervaar je regelmatig stress en uit zich dit dan fysiek? Veel hoogsensitieve personen hebben hier last van. Bij het ervaren van veel druk, spanning en stress kan het op je darmen slaan, je kan hoofdpijn of maagpijn krijgen of een algeheel naar gevoel door je hele lichaam voelen. Dit zakt vaak na een tijdje ontspanning weer af.

Aantal gevallen van ‘death by selfie’ loopt op:

‘death by selfie’ loopt op: de ultieme zelfoverschatting?

8. Kritiek

Hoogsensitieve mensen vinden het regelmatig lastig om kritiek te ontvangen. Het komt namelijk veel harder binnen dan bij een 'gemiddeld’ persoon. Ook omdat deze personen erg perfectionistisch zijn, is kritiek alleen maar een bevestiging van hun 'falen'. Of het nu opbouwende of negatieve kritiek is, een hoogsensitief persoon kan hier veel langer over nadenken en zich écht rot voelen.

9. Slecht tegen geweld

Je houdt niet van geweld - wie wel? - maar je kan het ook moeilijk verdragen in films. De spanning en emoties die vrijkomen bij een gewelddadige actiefilm zijn voor jou niet fijn om te verdragen. Een naar filmpje waar een mens of die doodgaat? Jij kan er uren over in zitten.

Bron: Girlscene , Innerlijke kracht

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden