Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Flink afvallen? In déze gevallen wordt dat gewoon vergoed

Flink afvallen? In déze gevallen wordt dat gewoon vergoed

Flink afvallen? In déze gevallen wordt dat gewoon vergoed

Als goed voornemen voor 2021 prijkt er bij velen ‘afvallen’ bovenaan de lijst. Dit kan verschillen van een paar kilootjes om beter in je favoriete jeans te passen, tot een paar kledingmaten. In dat laatste geval biedt begeleiding wellicht uitkomst. Maar wanneer wordt hulp bij afvallen vergoed?

Het kan namelijk een duur grapje zijn. En dat komt het andere veelgehoorde goede voornemen – sparen – niet ten goede.

Afvallen

Een paar kilo afvallen kun je vaak wel op eigen kracht. We weten inmiddels namelijk wel wat we moeten doen om dit te bewerkstelligen. Wat minder chocolaatjes, koekjes en andere zoetigheid eten, en deze vervangen door rauwkost is al een goede start. En wat vaker de fiets in plaats van de auto nemen en de lift niet langer gebruiken, zet ook al zoden aan de dijk. Wanneer je echter wegens gezondheidsredenen erg veel kilo’s kwijt wilt of moet raken, kan het lastiger zijn om dit alleen te doen.

De eerste stap

In dat geval is het fijn om professionele begeleiding te krijgen, zodat je niet in je eentje de strijd tegen de kilo’s hoeft aan te gaan. Vaak is dit namelijk niet alleen fysiek een fikse uitdaging, maar ook een mentale struggle. Bij sprake van overgewicht (BMI tussen 25 en 29,9), obesitas (BMI tussen de 30 en 39,9) of extreme obesitas (BMI 40 of hoger) is het voor je begint met afvallen raadzaam om naar de huisarts te gaan. Dit consult wordt altijd vergoed vanuit je basisverzekering.

Meerdere manieren om af te vallen

Een huisarts kan je vervolgens helpen om de juiste stappen te zetten in de richting van dat gewenste cijfer op de weegschaal. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te bewerkstelligen, en er zijn ook meerdere experts die je hierbij kunnen helpen. Denk hierbij aan een diëtist of een gewichtsconsulent, om een gezond eetschema op te stellen. Ook kan medische fitness uitkomst bieden. Hierbij sport je onder begeleiding van een deskundig fysiotherapeut. Tot slot is een leeftstijltraining of gezondheidscursus volgen ook nog een optie.

Lees ook:
De broodnodige opheldering: 9 feiten en fabels over afvallen

Vergoedingen

Dieetadvies is voorlichting over voeding en eetgewoonten met een medisch doel. De diëtist analyseert je voedings- en bewegingsgewoonten. Aan de hand daarvan geeft hij je gericht advies met als doel om je lichamelijke gezondheid te verbeteren. De basisverzekering vergoedt 3 uur dieetadvies per jaar. Wil je een ruimere vergoeding dan kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Medische fitness is bijna niet te verzekeren. In de uitzonderlijke gevallen dat dit wel kan is de premie voor het aanvullende pakket hoger dan de vergoeding die je uiteindelijk ontvangt. Wel bieden de meeste zorgverzekeraars allerlei gezondheidsprogramma’s als extraatjes aan voor hun eigen klanten. Zo biedt de ene verzekeraar online gezondheidscursussen en een andere een fitness app waarmee je ‘gezondheidspunten’ kunt halen die weer korting bieden op de premie voor de aanvullende verzekering of op fitness artikelen.

Wil je meer weten? Kijk dan bij deze handige online zorgvergelijker. Zo kun je nog voor het nieuwe jaar een zorgverzekeraar kiezen die jou ambities om aan je dieet te werken zo goed mogelijk financiert. Goed om te weten: vergoedingen vanuit een aanvullende verzekering gaan niet ten kosten van je eigen risico/worden nooit verrekend met je eigen risico.

Bron: Independer