Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Waarom iedereen zo bang is voor de tandarts en hoe je dit kunt voorkomen

Waarom iedereen zo bang is voor de tandarts en hoe je dit kunt voorkomen

Waarom iedereen zo bang is voor de tandarts en hoe je dit kunt voorkomen

Misschien geeft niet iedereen het toe, maar de meeste mensen gaan niet graag naar de tandarts. Sommige mensen weten zich er uiteindelijk toe te zetten, anderen blijven hun halfjaarlijkse bezoekje steeds uitstellen. Niet zo handig, want zo eindig je in een vicieuze cirkel, waar je maar moeilijk uitkomt. Waar komt die angst voor de tandarts eigenlijk vandaan en is er iets dat we eraan kunnen doen? Dat vertellen we je hier. 

Onmacht

Angst voor de tandarts ontstaat voornamelijk uit bang zijn voor het onbekende en de controle verliezen. Beiden komen samen tijdens jouw bezoek aan de tandarts. Je kunt zelf niet zien wat er allemaal in je mond gebeurt. Je kunt het alleen voelen. Dit kan een gevoel van onmacht opwekken, wat zorgt voor angst.

Om dit gevoel te voorkomen doe je er goed aan je tandarts te vragen of hij/zij wil vertellen welke handeling er uitgevoerd gaat worden. Zo hoef je niet te schrikken wanneer er ineens wat tandsteen wordt weggehaald.

Pijn

Buiten de angst voor het onbekende en het gevoel van onmacht zijn veel mensen vooral bang voor de tandarts, omdat ze bang zijn voor pijn. Je mond is een vervelende plek om pijn te hebben en het kan inderdaad wel eens voorkomen dat het niet zo fijn voelt. Dan hebben we het wel over de kleine pijntjes, eigenlijk zijn het meer ongemakkelijkheden.

Om de extreme pijn te voorkomen is het goed regelmatig naar de tandarts te gaan. Uit angst je afspraak uitstellen is niet zo slim. Als je twee keer per jaar naar de tandarts gaat, houd je de boel goed bij. Zo blijft alles goed schoon en zal je minder snel last hebben van lange vervelende behandelingen.

Lees ook
Hieraan kan jouw tandarts zien of jij iemand een blowjob hebt gegeven

Geleerd van papa en mama

Deze is voor alle ouders onder ons. Als je niet wil dat jouw kind herrie schopt bij zijn/haar eerste tandartsafspraakje is het goed om te weten dat je daar als ouder een groot aandeel in hebt. De tandarts is met de jaren enorm vooruit gegaan. Het is dan ook niet slim om alle beangstigende verhalen over de tandarts aan jouw kind te vertellen. Zo creëer je al een beeld, voordat het kind goed en wel zijn eerste bezoek heeft gehad. Vertel je kind dus vooral dat het allemaal wel meevalt en dat het (zolang hij/zij goed poetst) echt geen pijn zal doen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Gettyimages