Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Baby’s die veel oogcontact maken hebben uiteindelijk een taalvoorsprong

Baby’s die veel oogcontact maken hebben uiteindelijk een taalvoorsprong

Baby’s die veel oogcontact maken hebben uiteindelijk een taalvoorsprong

Het is natuurlijk geen straf om je pasgeboren kindje veel aan te kijken. Want hé, je kleintje is toch té schattig! Maar nu is er een éxtra reden om te staren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat baby’s die veel oogcontact maken een vocabulaire voorsprong hebben.

Lekker veel kijken naar die kleine dus!

Communiceren

Als baby’s veel oogcontact maken op eenjarige leeftijd, is de kans groter dat ze tegen de tijd dat ze twee worden betere taalvaardigheden ontwikkelen. Het zoeken naar oogcontact betekent namelijk dat ze proberen te communiceren voordat ze überhaupt al de eerste woordjes kunnen zeggen. Wanneer ouders ingaan op deze behoefte, geven ze de mogelijkheid om terug te communiceren. Het leren van woordjes lijkt hierdoor op latere leeftijd makkelijker te gaan.

Onderzoek

In het onderzoek werd gekeken naar het gedrag van eenjarige baby’s, zoals gebaren, staren en vocaliseren (geluidjes maken). Ook werd gekeken naar de mate waarin ouders deze maniertjes van communiceren beantwoorden.

Na vele observaties van ouders met hun pasgeboren kindjes in hun natuurlijke habitat, werd geconcludeerd dat kinderen een grote taalvoorsprong hebben wanneer ze op vroege leeftijd al veel oogcontact maken. Het resultaat is nóg beter als de baby tijdens het kijken naar je gezicht ook nog eens geluidjes maakt.

Lees ook:
Dit is de reden dat we op dezelfde manier praten tegen baby’s als tegen honden

Woordjes

Kinderen kennen vanaf 19 maanden gemiddeld zo’n 100 woordjes. Maar kinderen die op vroege leeftijd dus al meer probeerden te communiceren, blijken op deze leeftijd gemiddeld zo’n 30 woorden extra te kennen.

De boodschap van dit onderzoek is dus: kijkt je baby je aan? En vooral: maakt je kindje ondertussen geluidjes? Reageer dan vooral op deze poging tot communiceren. De onderzoekers willen ouders aanmoedigen om aandachtig te letten op pogingen van baby’s om te communiceren voordat ze al kunnen praten, en hier vooral op in te gaan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: The Guardian | Beeld: iStock