Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ben jij een avondmens? Dan heb jij meer kans op een depressie

Ben jij een avondmens? Dan heb jij meer kans op een depressie

Ben jij een avondmens? Dan heb jij meer kans op een depressie

s’ Ochtends niet vooruit te branden? En bij het idee van een wekker al chagrijnig worden? Dan kunnen we bijna met zekerheid zeggen dat jij een avondmens bent. Helaas niet zo fijn, want uit de onderzoeksresultaten van het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Psychiatry is gebleken dat nachtbrakers gevoeliger zijn voor depressies. 85.000 deelnemers droegen voor het Britse onderzoek een apparaatje aan hun pols dat alles registreerde tijdens hun slaap.

De avondmens leeft in de wereld van de ochtendmens

De onderzoekers vergeleken de slaapinformatie met de persoonlijke stemming van de deelnemers. Ze ontdekten dat mensen met een onregelmatig slaapcyclus meer kans hebben op depressie, angsten en minder gevoel voor welzijn.

„Het probleem zit hem in het feit dat avondmensen leven in de wereld van de ochtendmens. Dit leidt tot verstoring van hun biologische ritme”, vertelt slaapspecialist Kristen Knutson tegen CNN. Zij is universitair hoofddocent neurologie en preventieve geneeskunde aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Onderzoeker Jessica Tyrrell is universitair hoofddocent aan de University of Exeter Medical School in Engeland. Ook volgens haar leidt het tegenwerken van de biologische klok eerder tot depressie. „Het sterkste bewijs zien mensen die ploegendiensten doen”, vertelt Tyrrell. „Deze mensen hebben meer kans op depressie en lager welzijn.” Knutson legt uit dat ochtendmensen ook minder last hebben van een onregelmatig slaapritme. Avondmensen hebben hier meer last van.

Lees ook
Minder vaak plassen dankzij dít trucje: double voiding (werkt het echt?)

Invloed van zonlicht op depressie

Dan vertelt Tyrell dat ochtendmensen minder last hebben van een ‘sociale jetlag’. Deze term is afgeleid van de gewone jetlag die we ervaren als we door tijdzones vliegen. Alleen heeft de sociale jetlag te maken met ons slaapritme en het sociale leven. De sociale jetlag gaat over „het biologische ritme van een individu en de dagelijkse tijdsindeling door sociale beperkingen” , legt ze uit. Ochtendmensen ervaren deze beperkingen dus een stuk minder.

Ochtendmensen zien daarnaast over het algemeen meer zonlicht, vertelt Knutson. Meer zonlicht betekent minder kans op depressieve gevoelens. Volgens haar gaat ook de kwaliteit van je slaap en de duur van je slaap achteruit als je niet binnen je eigen biologische ritme leeft. „Wat weer invloed heeft op de mentale gesteldheid.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Beautify | Beeld: Pexels