Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Welke vorm van anticonceptie past het beste bij jou?

Welke vorm van anticonceptie past het beste bij jou?

Welke vorm van anticonceptie past het beste bij jou?

Hoewel de pil nog steeds het meest populaire anticonceptiemiddel is in Nederland, winnen andere vormen van anticonceptie, zoals het spiraaltje langzaam aan terrein. Wat zijn de voor- en nadelen en welk voorbehoedsmiddel past het beste bij jou? Wij zetten er een paar op een rijtje

1. De pil

De pil bestaat in veel verschillende samenstellingen met verschillende hormonen. Het is dus heel persoonlijk welke het beste bij jou past. Heb je het gevoel dat je niet goed op de pil reageert, overleg dan dus zeker met je arts en probeer misschien een andere pil.

Een groot voordeel van de pil is natuurlijk dat je kunt plannen wanneer je ongesteld wordt, dus nooit meer ongesteld tijdens een romantisch weekendje weg!

Het nadeel van de pil is dat je er elke dag aan moet denken om hem in te nemen. Sommige vrouwen hebben daarnaast het gevoel dat ze aankomen door de pil en dat ze minder zin hebben in seks. En dat kan kloppen: De pil stopt namelijk de productie van drie hormonen in de eierstokken: oestrogenen, progestagenen en androgenen (testosteron). Vrouwen die aan de pil zijn hebben dus een lager testosteron gehalte, en dit is nou net het hormoon dat voor je libido verantwoordelijk is. Elke vrouw reageert hier anders op, maar zo´n 10 tot 15 % van de vrouwen heeft door het slikken van de pil minder zin in seks. Denk jij dat jij bij deze groep hoort? Overweeg dan een alternatief!

2. Het spiraaltje

Steeds meer vrouwen kiezen voor een spiraaltje. Er zijn twee soorten: het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje.

Het hormoonspiraaltje wordt in je baarmoeder geplaatst en geeft daar plaatselijk hormonen af. Het grote voordeel hiervan is dat je minder hormonen in je lichaam hebt en dat je een paar jaar niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. Daarnaast wordt je ook nog nauwelijks of helemaal niet meer ongesteld. Nadeel is natuurlijk dat je niet zoals bij de pil kunt plannen wanneer je precies ongesteld wordt.

Het koperspiraaltje bevat helemaal geen hormonen. Voordeel is dus dat je hormoonhuishouding niet meer in de war wordt gebracht en je voor een paar jaar beschermd bent. Nadelen van het koperspiraaltje kunnen zijn dat je menstruatie vooral in de eerste paar maanden juist wat erger wordt en je meer kramp hebt. Ook kun je dus niet meer regelen wanneer je ongesteld wordt.

Het plaatsen en verwijderen van een spiraaltje duurt maar heel eventjes, maar kan wel pijn doen. Het kan dus verstandig zijn om een verdoving te vragen of om van te voren een pijnstiller in te nemen.

3. De anticonceptiering

De anticonceptiering/nuvaring plaats je zelf in je vagina (het lijkt op het inbrengen van een tampon). Elke maand moet je hem vervangen, je hoeft dus ook bij deze methode niet elke dag aan je anticonceptie te denken. Voordelen zijn dat je bij de nuvaring wel je menstruatie kunt regelen en dat je minder hormonen binnen krijgt dan bij de pil. Een nadeel is dat sommige mensen de ring voelen zitten tijdens seks.

4. De anticonceptiepleister

Deze pleister moet je één keer per week (altijd op dezelfde dag) aanbrengen. Ook met deze pleister kun je je cyclus regelen. De pleister zorgt voor een geleidelijke hormoonafgifte en is waterbestendig. Je kunt echter geen make-up, lotion, poeder, etc. aanbrengen rondom de pleister aanbrengen, want dan bestaat het gevaar dat hij loslaat een niet goed meer werkt.

Lees ook:

Tien feiten over de pil die je moet weten

Waarom jonge vrouwen op oudere mannen vallen

5 signalen van een goede relatie