Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Annegreet tijdens coronacrisis vanuit Noord-Italië: ‘De wereld leek eventjes weer gewoon’

Annegreet tijdens coronacrisis vanuit Noord-Italië: ‘De wereld leek eventjes weer gewoon’

Annegreet tijdens coronacrisis vanuit Noord-Italië: ‘De wereld leek eventjes weer gewoon’

Annegreet Venhuizen (30) emigreerde zes jaar geleden voor haar grote liefde naar zijn dorp Concordia sulla Secchia in Noord-Italië. Het epicentrum van de coronacrisis, waar mensen tot voor kort een gevangenisstraf riskeerden als ze zonder speciaal certificaat de straat op gingen. Onlangs vertelde ze in Flair over haar dagelijks leven in haar woonplaats. Online geeft ze wekelijks updates. Hoe gaat het nu met haar?

Coronacrisis in Noord-Italië

“Wat hebben wij genoten deze week. De president van onze regio heeft extra versoepelingsmaatregelen doorgevoerd, waardoor mijn man Alessandro en ik nu samen mogen sporten. Echt een cadeautje voor buitenmensen als ons zonder balkon of tuin. We zijn afgelopen weekend in de auto gestapt richting de bergen. Het voelde gek om samen in de auto te stappen, ons dorp uit te rijden en op een bijna lege snelweg richting de natuur te trekken. We hebben ruim vier uur gewandeld. Langs meertjes, door het groene bos en door de sneeuw naar de top van de berg Cimone die zo’n 2200 meter hoog is. Heerlijk. Voordat we aan de terugreis begonnen hebben we gepicknickt bij een prachtig vredig meertje genaamd Lago della Ninfa. Voor heel even leek het alsof er niks was gebeurd. Alsof er helemaal geen corona bestond. De wereld leek eventjes weer gewoon. De frisse lucht, de oneindige stilte, de dennengeur, de vrijheid; het was echt genieten. Ik voelde mij weer eens heel gelukkig dat ik in dit prachtige land mag wonen.

‘Ondanks dat we nog steeds een veilige afstand moeten behouden, geeft het samenzijn mij een warm gevoel’

We hebben ook voor het eerst weer bij mijn schoonmoeder gegeten. Ze woont in het appartement naast ons, dus we kwamen haar wel eens tegen in het trappenhuis, maar echt samen eten hebben we weken niet gedaan. Het was fijn om weer samen aan tafel te kunnen zitten. Ze heeft onze aanwezigheid hard nodig. Haar baas, en tevens goede vriend, is overleden tijdens de coronacrisis. Afscheid nemen kon niet. Het verlies valt haar zwaar en haar werksituatie is nu erg onzeker. Ondanks dat we nog steeds een veilige afstand moeten behouden, geeft het samenzijn mij een warm gevoel. Ik vind het fijn dat we weer in het echt met elkaar kunnen praten in plaats van door de telefoon. We hopen dat we snel meer bewegingsvrijheid krijgen zodat we ook de oma van Alessandro kunnen bezoeken. Ze is 91 en woont in Bérgamo. Op het hoogtepunt van de crisis was dit het epicentrum van corona. Ze zit al maanden alleen thuis. Ik ben al druk met mijn man aan het brainstormen over hoe we haar kunnen bezoeken zonder haar in besmettingsgevaar te brengen.

Wennen

Op straat is het einde van de lockdown goed zichtbaar. Bij de typische Italiaanse barretjes staan mensen voor de deur om hun koffie te halen, we worden weer wakker van bouwwerkzaamheden in onze straat en er rijden weer auto’s door ons dorp. Hoe gek het ook klinkt, het is echt even wennen dat er weer mensen op straat zijn. Maar het maakt mij ook blij. Langzaam wordt het leven weer opgepakt. En wat betreft mijn bloedtest: mijn waarden zijn negatief. Geen corona dus. Een enorme opluchting. Het betekent dat ik het virus op niemand heb kunnen overdragen. Het is helaas geen garantie dat ik geen corona krijg. Gelukkig word ik door mijn werk in de gehandicaptenzorg vaker getest om te blijven controleren of ik het in de tussentijd niet toch heb opgelopen.

Lees ook
Annegreet woont in Noord-Italië: ‘We waarderen het kleine stukje vrijheid, maar verlangen naar meer’

Bijzondere dag in aantocht

Aankomende zaterdag zijn Alessandro en ik vijf jaar getrouwd. Een romantisch etentje in een luxe restaurant of een weekendje weg zit er nog niet in, maar ik denk dat we thuis wat lekkers laten bezorgen. Of we gaan we een lekker dagje de bergen in. Corona of geen corona, deze bijzondere dag laten wij niet aan ons voorbij gaan. De liefde moet gevierd worden.”

Dit was de laatste update van Annegreet vanuit Noord-Italië. Het eerste verhaal van Annegreet lees je in Flair 15-2020. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan hier.

Beeld: iStock