Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Waarom altijd positief zijn ook juist níet goed kan zijn

Waarom altijd positief zijn ook juist níet goed kan zijn

Waarom altijd positief zijn ook juist níet goed kan zijn

Positief in het leven zijn brengt je een stuk verder zou je denken. Het glas is bij jou halfvol, waardoor je meer kansen ziet en misschien ook wel krijgt. Toch is áltijd goedgemutst zijn niet even bevorderlijk.

Altijd positief zijn is namelijk niet goed voor je wanneer het omslaat in toxic positivity, zo verklaart communicatiedeskundige Grazina Fechner aan Women’s Health Australië. ‘Er heerst een overtuiging dat als je elke dag gelukkig bent, je elke hindernis kunt overwinnen.’

Lees ook:
Wie om zichzelf kan lachen, staat positiever in het leven

Altijd positief niet goed

Want deze versie van optimisme zegt juist dat je nooit meer ruzie zou mogen hebben, complimentjes moet uitdelen aan iedereen en je negativiteit absoluut niet mag laten zien. Zo werkt het natuurlijk niet. ‘Er is een tijd en een plaats voor positiviteit, maar ook voor de dingen in het leven die soms minder leuk zijn’, vervolgt Grazina. ‘Je emoties mogen er gewoon zijn en die van je omgeving ook.’

Gaslighting

Negatieve gevoelens kunnen én mogen er gewoon zijn. Juist door deze niet toe te laten omdat je voor je gevoel maar altijd positief in het leven moet staan, kun je je slecht gaan voelen. Een vorm daarvan is gaslightning. Fletcher legt uit: ‘Dat is een vorm van manipulatie waarbij je denkt dat je iets verkeerds hebt gedaan door de manier waarop mensen met je praten.’ Hierbij verdraai je de werkelijkheid op zo’n manier, dat je uiteindelijk ook aan jezelf gaat twijfelen. Ben je wel écht vrolijk of doe je maar alsof je vrolijk bent?

Lees ook:
Omgaan met een slechte dag: zo word jij je dipje de baas

En wanneer je een slechte dag hebt, is allerlei positief geneuzel dat ‘alles gebeurt met een reden’ soms wel het laatste dat je kunt gebruiken. Heb je geen behoefte aan opbeurende woorden? Geef dat dan ook gewoon eerlijk aan, zo adviseert Grazina. ‘Zeg gewoon: ik heb een waardeloze dag – luister alsjeblieft naar me.’ Mocht jij juist degene zijn die altijd een situatie positief in probeert te zien, laat de ander gewoon even uitrazen. Soms is een luisterend oor bieden al meer dan genoeg!

Bron: Libelle | Beeld: iStock