Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Altijd onder de blauwe plekken: hoe kan dat?

Altijd onder de blauwe plekken: hoe kan dat?

Altijd onder de blauwe plekken: hoe kan dat?

Hoewel de blauwe plekken op mijn lichaam misschien anders doen vermoeden; zo onhandig ben ik écht niet. Waar die bloeduitstortingen dan vandaan komen? Ik zocht en vond 6 redenen waardoor het kan dat ik, en misschien jij ook wel, altijd onder de blauwe plekken zit.

Hoe zat het ook alweer?

Een blauwe plek is het gevolg van beschadigde bloedvaatjes. De beschadiging kan ervoor zorgen dat er bloed uit de vaatjes lekt. De blauwe kleur die je ziet, is dus het gevolg van inwendige bloedingen. Een blauwe plek is echter niet altijd blauw. Hij begint vaak paars en wordt na enkele dagen groen, bruin en geelachtig. Dit is vanwege de hemoglobine – het eiwit dat bloed zijn rode kleur geeft. De hemoglobine wordt afgebroken en omgezet in gele pigmenten. De plek verdwijnt sneller wanneer er meer van het eiwit wordt omgezet.

 • Familiekwaal
  Bedankt pa en ma, voor die altijd charmante benen. Volgens gezondheidspecialiste Holly Philips is het genetisch bepaald of je snel blauwe plekken krijgt. Daarnaast krijgen vrouwen sneller blauwe plekken dan mannen, omdat wij een dunnere huid hebben. Ook dat nog.
 • Krachthonk
  Leuk hoor, krachttraining. Volgens verzorgingsarts Marc Leavy kun je van trainen met gewichten kleine scheurtjes in je spieren krijgen, die eruit kunnen zien als blauwe plekken.
 • Medicijnen
  Bloedverdunners zoals aspirine remmen de werking van vitamine K, waardoor het stollingsproces in het bloed wordt afgeremd. Hoe langzamer het bloed stolt, hoe langer je met een blauwe plek blijft rondlopen. De oplossing? Kies voor Ibuprofen, die belemmert het stollingsproces niet.
 • Zonnestralen
  Huid die beschadigd is door uv-straling, verliest zijn soepelheid. Volgens Leavy is de kans op blauwe plekken daardoor groter.
 • Dunne huid
  Als je huid minder collageen bevat, is het meer vatbaar voor letsel. Ouderen hebben hier vaak last van, maar kunnen ook meer blauwe plekken hebben omdat de bloedvaten zwakker zijn, zo zegt Phillips.
 • Ziekte
  Bij sommige ziektes krijg je sneller blauwe plekken. Volgens Leavy zou het snel krijgen van blauwe plekken kunnen duiden op een stollingsstoornis of zelfs leukemie.
Beeld iStock