Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit is waarom sommige mensen in hun slaap praten

Dit is waarom sommige mensen in hun slaap praten

Dit is waarom sommige mensen in hun slaap praten

Voer jij ’s nachts ook hele gesprekken met jezelf? Of denkt jouw partner soms dat je tegen hem aan het praten bent in het midden van de nacht? Dan ben je waarschijnlijk gewoon aan het praten in je slaap. In sommige gevallen is het gewoon hilarisch om naar te luisteren, maar soms kan het ook een beetje eng overkomen. Blijkbaar is er nu ook een reden waarom mensen ’s nachts onbewust een babbeltje slaan.

Terwijl wij fysiek niet meer in staat zijn om iets te doen, is ons lichaam wel nog de hele nacht aan het werken. Zo laten onze hersenen de stoffen glycine en gamma-aminoboterzuur vrij, waardoor ons lichaam tijdelijks verlamd geraakt. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het slapen geen ongewenste bewegingen zou uitvoeren, zoals wandelen, vechten of alledaagse handelingen. Wanneer jij dus droomt dat je heel hard aan het weglopen bent van iets wat je achtervolgt, lig je eigenlijk doodstil in bed.

Slechte werking

Naast het verlammen van je lichaam, zouden de stoffen ook je stembanden tijdelijk uitschakelen. Hierdoor heb je ’s ochtends ook altijd enkele minuten nodig om je stem helder te laten klinken. Bij sommige mensen werkt deze verlammings-activiteit niet goed waardoor alles wat er in je hersenen gebeurt ook degelijk naar buiten komt. De draak die je aan het verslaan bent in je droom, ben je dus eigenlijk luidop aan het toeroepen in je slaapkamer. Omdat de hersenen wel degelijk proberen om je stembanden stil te leggen, zullen het vaak enkel onsamenhangende woorden en zinnen zijn, want de persoon bevindt zich dan in een stadium tussen dromen en slapen.

Lees ook
Dìt is waarom je na 8 uur slaap soms nog steeds moe bent

Mannen

Mannen zouden volgens een wetenschappelijk onderzoek vaker praten in hun slaap dan vrouwen, maar het zijn toch vooral kinderen die ’s nachts al eens een babbeltje slaan. Zo zouden de helft van de kinderen al wel eens praten in hun slaap, terwijl dit bij volwassenen slechts vijf procent is. Het fenomeen zou wel verergerd kunnen worden door stress, alcohol en depressieve gedachten, maar ook iets wat een grote indruk op je gemaakt heeft zou ervoor kunnen zorgen dat je er zelfs ’s nachts over wil praten. Gelukkig is het niet schadelijk voor de gezondheid, dus je hoeft je nachtelijke babbels zeker niet op te geven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages