Afvallen Beeld Getty Images
AfvallenBeeld Getty Images

Afvallen: zó doe je het dus niet

Je denkt misschien: als ik minder eet, verlies ik vanzelf gewicht. Helaas, die paar extra kilo's die zich op vakantie vast hebben gekleefd aan je lichaam raak je niet kwijt door maaltijden over te slaan. Dit werkt zelfs averechts. Lees hier hoe dat zit!

In de dieetwereld heerst één gouden regel: verbrand meer dan dat je consumeert. Maar velen geven hier een verkeerde draai aan en eten dan maar zo min mogelijk.

Misconcepties

Je hebt vast wel eens gehoord van het ei-dieet. Zo niet, dan leggen wij even uit wat dat betekent. Dit dieet houdt niet in dat je elke dag maar 1 ei mag eten, nee, het betekent in dat je gedurende een periode van bijvoorbeeld twee weken elke dag 2 of 3 eieren eet, naast andere voedingsmiddelen. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat je in een korte tijd veel kilo's vet verliest.

Velen slaan echter door en eten naast de eieren weinig anders. ‘Hoe minder, hoe beter’ denken zij vaak . Dat is verkeerd gedacht want zo zorg je ervoor dat je door dat ene ei juist wél aankomt. Hoe?

Tijdens het afvallen verlies je gewicht en heb je minder calorieën nodig om je lichaam te kunnen verplaatsen en te onderhouden. Met als gevolg dat je stofwisseling daalt, ook wel metabolisme genoemd. Je metabolisme wordt trager en dat zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die je wél binnen krijgt allemaal worden omgezet in bruikbare stoffen voor je lichaam. Zoals energie en warmte. Er worden dus weinig tot geen calorieën verbrand.

Optimaal afvallen

Afvallen doe je dus niet door jezelf te verhongeren. Het is handig om allereerst je caloriebehoefte te meten en daar 500 calorieën vanaf te halen. Hierdoor behaal je meer succes in je afvalproces en vindt het ook makkelijker om het behaalde gewicht aan te houden richting het eind.

Tip: raak je snel geobsedeerd door het tellen van calorieën? Tel ze dan niet en eet waar je je goed bij voelt! Wat je dan wel kan doen is meer bewegen dan dat je voorheen deed en onnodige suikers vermijden. Enjoy the healthy lifestyle!

Bron: Anderzorg, Sportcentrumreflex

Halima TamimiGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden