Virus mask Asian woman travel wearing face protection in prevention for coronavirus in China. Lady walking in public space bus station or airport. Beeld Getty Images/iStockphoto
Virus mask Asian woman travel wearing face protection in prevention for coronavirus in China. Lady walking in public space bus station or airport.Beeld Getty Images/iStockphoto

Aantal coronabesmettingen met 4.036 opnieuw flink toegenomen: 'Stijging van 56 procent'

Wederom komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deze dinsdag met verontrustend nieuws rondom het coronavirus. In totaal zijn er 4.036 mensen in Nederland de afgelopen week positief getest op het virus, aldus het RIVM. Dit is een toename van 1.448 ten opzichte van de 2.588 besmettingen die vorige week werden gemeld.

Grootste toename sinds april

Maandag werden er 630 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is de grootste toename in 24 uur tijd sinds eind april. Dinsdag kwamen er 623 bij. Wel wordt er nu veel meer getest dan in april.

De tekst gaat verder onder de grafiek.

null Beeld

Aantal Ziekenhuisopnames blijft achter

Ook werden de afgelopen week 38 COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis, zes minder een week eerder. Negen mensen zijn overleden als gevolg van het coronavirus, drie meer dan vorige week. De ziekenhuisopnames blijven waarschijnlijk achter, omdat veel van de positief geteste personen jongeren zijn. Zij komen over het algemeen minder vaak in het ziekenhuis terecht.

Geen compleet beeld

Niet alle patiënten zijn de afgelopen week positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden pas later gemeld. Ook ligt het daadwerkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen met klachten zich laat testen.

Meer mensen doen test

In de week van 27 juli tot en met 2 augustus hebben 101.905 zich laten testen. Vorige week waren dat er tot en met zondag 98.978. Na de persconferentie van premier Mark Rutte, werden er donderdagavond wel zes keer meer coronatests ingepland dan op een normale avond. Binnen één uur maakten tweeduizend mensen een afspraak. Het percentage positieve testen nam toe naar 3,5 procent. Vorige week was dat nog 2,3 procent.

Kamer eerder terug van reces

RIVM-voorman Jaap van Dissel praat dinsdagmiddag de Tweede Kamer in een technische briefing bij over de ontwikkelingen rond het virus. Vanwege de grote toename van het aantal besmettingen komt de Kamer eerder terug van reces. Woensdag volgt een debat. Het is voor het eerst sinds 25 juni dat er een technische briefing over het coronavirus wordt gehouden. Van Dissel zal onder meer praten over het bron- en contactonderzoek, de testcapaciteit en de cijfers over het aantal besmettingen.

Lees ook Versoepelingen teruggedraaid: dít kwam er voorbij in de extra persconferentie

Versoepelingen teruggedraaid

Donderdag zei premier Mark Rutte in een ingelaste spoed-persconferentie dat het coronavirus bezig is met "een gevaarlijke opmars". Er werd onder meer aangekondigd dat horecabezoekers hun contactgegevens moeten achterlaten, horeca en pretparken twee weken dicht moeten als er meerdere mensen besmet zijn geraakt en dat de GGD telefonisch gaat controleren of reizigers uit landen met code oranje zich houden aan de voorgeschreven twee weken thuisisolatie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Justine WoutersonGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden