Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 8x wat er met je lichaam gebeurt als je in het vliegtuig zit

8x wat er met je lichaam gebeurt als je in het vliegtuig zit

8x wat er met je lichaam gebeurt als je in het vliegtuig zit

We zijn dol op reizen en pakken regelmatig het vliegtuig voor een toffe, verre trip. Maar voor je lichaam is vliegen niet altijd even comfortabel…

Froot.nl zette acht vliegkwaaltjes op een rij.

Opgeblazen gevoel

Heb jij tijdens het vliegen vaak last van een opgeblazen gevoel? Het kunnen natuurlijk de zenuwen zijn, maar er is ook een andere verklaring voor darmongemakken. Het gebrek aan beweging tijdens de vlucht kan leiden tot obstipatie en winderigheid. Lang zitten vertraagt de stofwisseling, en een verandering van luchtdruk zorgt er volgens Froot.nl voor dat gassen hun circulatiepatroon veranderen.

Droge huid

Wanneer de luchtvochtigheid tussen de veertig en zeventig procent is, voelt je lichaam zich prettig. In een vliegtuig is de luchtvochtigheid hooguit twintig en soms maar tien procent. Die droogte zorgt ervoor dat je huid trekkerig aan kan voelen en dat je last krijgt van puistjes en andere ontstekingen. Daarnaast verzwakt de droge lucht het natuurlijke afweersysteem van je huid. Smeren met een vette crème kan uitdroging voorkomen.

Vieze mondgeur

Niet alleen je huid wordt droog, ook je mond droogt uit van vliegen. Doordat er weinig speeksel in je mond zit, krijgen bacteriën meer kans om zich te vermenigvuldigen, waardoor je een slechtere adem krijgt. Eet tijdens de vlucht zo gezond mogelijk en eet kauwgom. Dat helpt ook weer tegen oorpijn tijdens het opstijgen en landen. #winwin

Minder goed gehoor

Heb jij last van die dichtploppende oren tijdens het vliegen? Het kan behoorlijk pijnlijk zijn en ervoor zorgen dat je minder goed hoort. Door voor tegendruk te zorgen, verhelp je je dichtzittende oren het snelst. Dat doe je door veel te slikken, kauwgom te eten of te gapen. Ook kan je neus dichtknijpen en blazen, waardoor je oren open ploppen.

[RECENT_POSTS]

Minder smaak

Wanneer je in het vliegtuig zit, vermindert je smaak enorm. Volgens Duits onderzoek is dat op grote hoogte maar liefst twintig tot dertig procent! Dat is ook de reden dat tomatensap een van de meest bestelde drankjes in het vliegtuig is, vanwege de pittige smaak.

Kiespijn

Het lijkt gek, maar sommige mensen krijgen plotseling pijn in hun kiezen of tijdens tijdens het vliegen. Door het luchtdrukverschil kan er lucht onder een vulling of gaatje komen, waardoor het pijn gaat doen.

Opgezwollen benen

Doordat je weinig bewegingsruimte hebt en lang stilzit, kunnen je benen hun vocht en afvalstoffen minder goede afvoeren. Hierdoor heb je eerder last van opgezwollen benen, voeten en enkels. Het kan zélfs resulteren in een trombosebeen. Wat ertegen helpt? Probeer je benen zoveel mogelijk te strekken door bijvoorbeeld een rondje in het gangpad te maken.

Misselijkheid

Net als dat je in een auto last kunt krijgen van wagenziekte, krijgen sommigen in een vliegtuig ook last van misselijkheid en kunnen ze duizelig worden. Het kan komen doordat je uitzicht hetzelfde is, terwijl je lichaam wel voelt dat je in beweging bent.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomeraanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron Froot.nl | Beeld iStock