Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Consuminderen: 8 tips om tevreden te zijn met minder

Consuminderen: 8 tips om tevreden te zijn met minder

Consuminderen: 8 tips om tevreden te zijn met minder

Je moet niet altijd het maximale uit dingen halen en je hoeft niet mee te gaan met alle trends. Ja, dat is soms moeilijk, want het is heel verleidelijk om steeds meer te willen. Meer is alleen niet altijd beter. Gelukkig is consuminderen makkelijker aan te leren dan je denkt.

Gedragswetenschapper prof. dr. Erik Franck, auteur van Als je niets verandert, verandert er niets, en prof. dr. Malaika Brengman geven je een paar tips om tevreden te zijn met minder.

1. Tevreden met minder-mindset

Brengman: “Wie dagelijks even uitzoomt en positieve affirmaties – zoals: ‘Ik kom niks tekort’ – herhaalt, komt in een mindset die je gedachten ondersteunt. Meditatie en mindfulness kunnen ook heilzaam zijn.”

2. Supermarkt

Brengman: “Uit testen blijkt dat als je vermoeid of hongerig bent, je sneller te verleiden bent tot impulsaankopen. ’s Ochtends boodschappen doen en doordacht op voorhand plannen, kan je helpen om alleen het nodige te kopen.”

3. In overvloed

Brengman: “Abundance-denkers gaan nog een stapje verder. Probeer in plaats van in tekorten of beperkingen te denken, ervan uit te gaan dat er van alles – liefde, geld, succes – genoeg is. Voel eens wat er gebeurt als je veel geeft, van attenties tot complimenten.”

4. Mechanisme

Brengman: “Een koopverslaving gaat meer over koopprikkels en de aankoopdaad dan over de gekochte producten op zich. Je bewust worden van dat mechanisme – wat heb ik daar écht aan? – kan je helpen om je aankoopdrang het hoofd te bieden.”

5. Meer zelfcompassie

Franck: “Op social media, televisie, in de media krijg je vaak het perfecte plaatje voorgeschoteld, terwijl in de echte wereld ‘mislukken’ meer voorkomt. Dat aanvaarden begint met zelfcompassie, een belangrijke voorwaarde om jezelf geen tekorten kwalijk te nemen.”

6. Doei Facebook

Franck: “Probeer af en toe een social media pauze in te lassen. Wie minder aankoopimpulsen krijgt én minder vergelijkt, zal ook minder geneigd zijn om overbodige zaken te kopen.”

Lees ook
Mentale weerbaarheid maakt je gelukkiger: ‘Vrouwen zijn vaak bang om krengerig over te komen’

7. Naar buiten

Franck: “Wandelen in de buitenlucht is een ideale manier om je stresshormoon cortisol af te breken en letterlijk te vertragen. Ideaal om de drang naar meer om te buigen naar ‘het is oké zo’.”

8. Wees verbaasd

Franck: “Bekijk de wereld eens vanuit een ander perspectief. Stel dat je een nieuwe auto overweegt, kijk dan met verbazing naar dat voornemen, vraag je af waar het vandaan komt en of het terecht is.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Sandra Genijn | Beeld: Getty Images